Het recept voor deze vegetarische lasagne met champignons ontdekte ik via de blog Jonge Sla van Dorien Knockaert. Ik vind het een van de lekkerste lasagnes die ik ooit at!

Dorien gebruikt in het originele recept gedroogd eekhoorntjesbrood, maar toen ik het gerecht op een vrijdagavond wou maken, bleek dat in de omtrek nergens te vinden. Ik heb de ‘halve pollepel van het weekwater’ dan maar vervangen door een goeie scheut rode porto en een glas bouillon. Je zou ook rode wijn kunnen gebruiken, maar als je geen fles wilt opendoen is porto een goed alternatief. Het zoete van de porto compenseert bovendien het zure van de tomatenpuree.

Ik gebruikte voor de groentesaus boschampignons en oesterzwammen. Wilde champignons zijn misschien nog lekkerder, maar wel duurder en meer prutswerk om te kuisen.

Voor een ‘light’-versie van dit recept kun je ook een bechamel maken zonder boter en minder geraspte kaas toevoegen. Al zal een lasagne nooit echt ‘light’ zijn natuurlijk. Ik vind het trouwens een super idee om aan de saus een teentje look toe te voegen. Het geeft direct veel smaak (en die geur…)!

Deze hoeveelheden saus waren perfect voor een ovenschotel van 20 x 30. Ik gebruikte 12 lasagnevellen. Het recept is normaal gezien voor 6 personen. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar wij aten er met twee van en er bleef maar een restje over…. We dronken er een Rhoda 1 bij, een stevig Spaans wijntje met veel tannines uit de kelder van mijn schoonvader.


Nodig voor de vegetarische lasagne met champignons

Voor de groentesaus:

  • 500 g boschampignons
  • 500 g oesterzwammen
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • tijm (gedroogd of vers)
  • 1 laurierblad
  • 2 wortels, geschild en in julienne gesneden
  • 2 stengels selderij, in julienne gesneden
  • een groot blik tomatenpuree

Voor de kaassaus:

  • 50 g boter
  • 5 el bloem
  • 1 teen knoflook
  • 1 laurierblad
  • 1 l volle melk
  • 100 g geraspte kaas (ik gebruikte Parmezaan)
  • peper, zout, nootmuskaat naar smaak

Voor de afwerking:

  • 1 pak lasagnevellen
  • 30 gram geraspte kaas

Bereiding vegetarische lasagne met champignons

Groentesaus maken:

  • Stoof de ui met de knoflook, de tijm en het laurierblad glazig in olie.
  • Voeg de wortel en de selderij toe.
  • Duw tot de groenten wat naar de kant en schep de tomatenpuree in de pan. Laat hem even indikken en roosteren op de bodem van de pan, roer hem dan onder de groenten.
  • Voeg een goeie scheut rode porto toe, samen met ongeveer 250 ml bouillon (los hiervoor een half blokje groentebouillon op in een glas heet water).
  • Kruid met peper, zout en tijm. Voeg de fijngehakte peterselie toe.
  • Roerbak de champignons in 3 à 4 keer in een hete pan met olie. Bak ze niet allemaal ineens, want ze moeten mooi aanbakken. Kruid met peper en zout. Voeg ze telkens toe aan de groentesaus.

Kaassaus maken:

  • Laat de boter smelten.
  • Roer er de bloem en de geperste knoflook onder met een klopper.
  • Laat een vijftal minuten uitdrogen en garen.
  • Voeg de melk in één keer toe, draai het vuur open en blijf roeren.
  • Als de saus dik genoeg is, zet het vuur uit en roer er de kaas onder.
  • De pastavellen zullen vocht opslorpen, dus je mag dus op dit moment nog een relatief dunne kaassaus hebben. Breng hem goed op smaak met peper en zout.

De afwerking:

  • Verwarm de oven voor tot 180°.
  • Strijk een pollepel kaassaus uit over de bodem en bedek helemaal met lasagnevellen
  • Maak laagjes van groentesaus, kaassaus en lasagnevellen. Gebruik niet teveel saus per laag, zodat je ongeveer 3 lagen kunt maken.
  • Werk af met de geraspte kaas.
  • Plaats 25 minuten in de oven en op het einde nog 5 minuten onder de grill.
  • Serveer eventueel met stokbrood en een fris slaatje.
  • Je vegetarische lasagne met champignons is klaar. Laat het smaken!
Vegetarische lasagne met champignons