Confession of a foodblogger: ik koop te veel kookboeken en ik kook er eigenlijk (te) weinig uit. ‘Geen nieuwe kookboeken meer kopen’ zou een goed voornemen voor 2018 kunnen zijn. Ware het niet dat ik mijn lijstje voornemens voor 2017 onlangs nog eens bekeken heb (hola…) en dan maar uit eerlijke schaamte besloten heb om dit jaar geen goede voornemens te maken.

En ook: januari is nog niet halfweg en ik heb al twee nieuwe kookboeken gekocht. (Een mens moet toch een beetje serieus zijn met zijn goede voornemens…) In my defense: het eerste was een echt soldeke (5 euro voor een kookboek over tomaten en ik eet dat zo graag…) en het tweede stond al op mijn verlanglijstje nog voor het gedrukt was: het kookboek Honger! van Mme Zsazsa.

Voor wie Mme Zsazsa nog niet kent: surf eens naar haar blog en je bent gegarandeerd vertrokken voor enkele uren leesplezier. Zeker als je houdt van koken, moestuinieren of naaien.  ‘De dingens des leven van een thuisblijvende moeder met veel tijd’ aldus Mme zelf 🙂

Deze kerstvakantie had ik de luxe om drie dagen kinderloos te zijn. En wat doet een mens op 3 januari zonder kinderen in huis? Soldenshoppen! In mijn geval in Gent, uiteraard. Waar ik vroeger een hele dag lang de Veldstraat afdweilde, had ik nu een lijstje en een missie: twee nieuwe winterjassen voor de meisjes (Check! En ook wel: Oef!), parfum voor Joske (Check!), genieten van een gezonde lunch (Check! Het werd een salade bij Plus) en last but not least: naar de boekenwinkel voor Honger!


Kookboek Honger

  • Honger! is een praktisch boek. Alleen maar hoofdgerechten. Lekkere vegetarische kost, eenvoudig en snel te bereiden. Ingedeeld in ‘pasta’, ‘granen en rijst’, ‘groentegerechten’ en ‘peulvruchten’ en binnen die rubrieken nog eens per seizoen. Met tips voor bijgerechten en met suggesties voor veganisten en voor ‘viespeuken’ (moeilijke eters).
  • Honger! is een gezellig boek. Geen strak gestylde foto’s, maar huiselijke plaatjes van de gerechten, van de moestuin, van Mme en haar kroost (haar kleine Toni is echt mega schattig). En tekeningen in de typische stijl van Mme Zsazsa.
  • Honger! brengt mij aan het lachen. Van de titels (‘Carbonara met zonder spek’) tot de inleiding bij de recepten (‘Bij dit gerecht hoort gekreun, broekknopen die losgemaakt worden en indien meerderjarig ook bier.’). Gotta love de humor van Mme Zsazsa!

Ondertussen zijn we 14 januari en ik heb al vier keer uit het kookboek Honger gekookt. En vier keer superlekker gegeten. Ook niet onbelangrijk: Joske noch de meisjes vroegen zich af waar het vlees gebleven was. Nu ja, als er pasta en/of kaas op tafel staan hoor ik ze zelden mopperen. Maar toch.

Een absolute voltreffer was de ovenschotel ‘Briam’. Joske vroeg zelfs of we die konden opnemen in het lijstje ‘vaste gerechten’. Ik gaf er mijn eigen twist aan met gepelde tomaten i.p.v. verse (aangezien die nu echt niet lekker zijn) en met  wat extra olijven (een frigo-restje) en gerookt paprikapoeder. Ik raspte op het einde ook nog een klein beetje Parmezaanse kaas over de feta.

Bedankt mme Zsazsa voor de inspiratie en het leesplezier!


Nodig voor de briam:

(voor 4 personen)

  • 2 aubergines
  • 2 kleine courgettes (of 1 gewone)
  • 750 g aardappelen
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 3 blikken hele gepelde tomaten (Elvea)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 tl tijm, 1 tl rozemarijn, 1 tl oregano
  • olijfolie, peper, zout
  • feta (1 à 2 blokken, afhankelijk van hoe ‘rijkelijk’ je de briam wilt)
  • gerookt paprikapoeder (optioneel)
  • een half blik olijven (optioneel)
  • Parmezaanse kaas (optioneel)

Bereiding Briam:

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Zet een ovenschaal van 20 x 30 klaar.
  • Snij de aubergine in de lengte doormidden en dan in plakken van 1 cm.
  • Strooi er een koffielepel zout over en hussel door elkaar. Laat even staan.
  • Fruit in wat olijfolie op een zacht vuur de ui met de tijm, rozemarijn en oregano.
  • Doe de ui op een bord, doe weer wat olijfolie in de pan en zet het vuur hoger.
  • Dep de aubergine droog met keukenpapier.
  • Bak de aubergine bruin (desnoods in twee keer) en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes (van een kleine halve cm).
  • Snijd ook de courgette in dunne plakjes (van ongeveer 1 cm).
  • Halveer de olijven.

Maak laagjes in de ovenschotel:

  • Plakjes aardappel
  • De helft van het uienmengsel
  • Plakjes courgette
  • De rest van het uienmengsel
  • De gebakken aubergine
  • De hele gepelde tomaten
  • (optioneel) De olijven
  • (optioneel) Gerookt paprikapoeder
  • Verkruimel de feta over de tomaten.
  • (optioneel) Werk af met wat geraspte Parmezaanse kaas.

Plaats de schotel 30 à 45 min. in de oven totdat de aardappelen gaar zijn. De laatste 5 min. eventueel nog even onder de grill.


Tips:

Gemakkelijk een dag op voorhand te maken (tot aan de kaaslaagjes). Mijn schotel voor morgen staat al klaar!

Voor mijn eigen kleine ‘viespeukjes’ maakte ik een kleine schotel waarbij ik de aubergine wegliet (want die krijg ik momenteel echt nog niet verkocht) en de courgette schilde en in kleine stukjes sneed (lees: verborgen courgette). Al de rest smullen ze gelukkig met plezier op.

Kookboek Honger Kookboek Honger Kookboek Honger Kookboek Honger Kookboek Honger