Deze savooirolletjes met tomatensaus en feta maakte ik op een avond à l’improviste toen we na een goed gevuld weekend (lees Josjes verjaardagsweekend) met een zo goed als lege frigo zaten.

Ai, paniek in Joskes ogen: Wat gaan we vanavond eten? Maar geen nood: er was nog een halve savooikool (want op vrijdag aten we savooirolletjes van Jeroen Meus) en ik heb een goed gevulde voorraadkast. Ook feta hebben we altijd in huis, net als een blok Parmezaanse kaas. Dat zijn voor mij basisingrediënten en ze blijven lang goed (al gaan ze meestal niet zo lang mee ten huize Sharemyfood).

Ik vind het best wel grappig hoe mijn Jeroen Meus savooirolletjes van de vrijdag tot savooirolletjes à la Pascalle Naessens op zondag leidden. Nu nog een echte Pax Culinaire 😉

De savooirolletjes met puree, bospaddenstoelen en abdijkaas van Jeroen Meus moet je trouwens ook eens maken. Ze zijn superlekker, maar wel meer werk en wat zwaarder.


Nodig voor de savooirolletjes met tomatensaus en feta:

  • 10-tal savooikoolbladeren
  • 2 middelgrote uien, fijngesnipperd
  • 1 teen look, geperst
  • 2 geroosterde paprika’s uit een bokaal (of 1 verse paprika), in fijne stukjes
  • 1 blik gepelde tomaten
  • (optioneel) 10-tal kerstomaten, in kwartjes
  • (optioneel) tomatenpuree naar wens
  • 1 blok feta
  • Parmezaanse kaas naar wens (voor de afwerking)
  • gerookt paprikapoeder (of gedroogde kruiden naar keuze)

Bereiding:

  • Bak de ui en de look glazig in wat olijfolie.
  • Voeg de paprika toe en roer om.
  • Voeg het blik gepelde tomaten toe.
  • Kruid met peper, zout en gerookte paprikapoeder (of tijm, oregano, …)
  • Laat een half uurtje pruttelen op een zacht vuurtje.
  • Blancheer ondertussen de savooibladeren 7 min. in kokend water.
  • Vis ze met een vleestang uit de pot en laat even schrikken in een kom koud water.
  • Leg de bladeren op een handdoek om uit te lekken en af te koelen.
  • Voeg de kerstomaatjes toe aan de saus en laat nog 2 min. verder pruttelen.
  • Als de saus te lopend is, voeg wat tomatenpuree toe en laat nog even inkoken.
  • Laat de saus afkoelen (zodat de feta er niet helemaal in wegsmelt).
  • Verbrokkel de feta over de saus en roer om.
  • Vul de bladeren met wat saus, rol ze op en vouw ze dicht.
  • Plaats de rolletjes in een ovenschaal.
  • Kruid met wat peper van de molen en rasp er wat Parmezaanse kaas over.
  • Plaats 15 min. op 180°C en daarna nog 5 min. onder de grill.
  • Serveer met nog wat extra geraspte Parmezaanse kaas.

Savooirolletjes met tomatensaus en feta