Zeg ik Aalst, dan zeg jij… Carnaval? En misschien ook ajuinen, priester Daens of Bockie De Repper? Maar toch vooral Carnaval, wellicht. Aalst heeft nochtans zoveel meer te bieden en ja, zeker ook op culinair vlak! Dat ontdekte ik vorige week, toen ik er op food tour was met 15 collega-foodbloggers. Culinaire hotspots in Aalst ontdekken? Yes, please!

Het moet zowat geleden zijn van toen Buffalo’s voor het eerst hippe schoenen waren, dat ik nog in de Ajuinenstad geweest was. In mijn jeugd was namelijk niet Gent, maar Aalst the place to be voor een namiddagje shoppen met de familie. Met het studeren verschoof de focus naar Gent, maar kijk, vorige week herontdekte ik Oilsjt!

Parkeren kan gemakkelijk onder de Hopmarkt, waar Visit Aalst gevestigd is. Pik er eventueel een plannetje op en  ga tevoet op pad om onderstaande Culinaire hotspots in Aalst te ontdekken!


1. Philimonius koffie & concept store

Onze eerste stop: Philimonius, de eerste koffiebar in Aalst en nog steeds de enige die echte specialty coffee serveert. Het minste wat je van zaakvoerder/barista Jo kan zeggen is he knows his coffee. Wie een vlugge tip wil om thuis ook de perfecte cappuccino te zetten, is eraan voor de moeite. Daar heb je blijkbaar enkele dagen opleiding voor nodig. Oeps!

Jo tovert de ene na de andere speciale koffie op tafel. Naast koffiebar is Philimonius ook een concept store. We krijgen uitleg over de verschillende merken die er te koop zijn. Kleinschalig, eerlijk, lokaal en ‘met een verhaal’ zijn de criteria waarop Jo selecteert.

Ik spotte er onder andere mijn favoriete sjaalmerk La Femme Garniture. Je vindt er ook gemberdrank Gimber, de exclusieve Belgische parfums van Miglot, prachtige zijden sjaals van Talking Walls en handgemaakte juwelen van tattoo artist Mariska van Lissum. Wij kregen enkele leuke goodies van deze merken mee naar huis en ook een huisbereide brownie (die je per post thuis kan laten leveren) en een portie échte Chai, die Jo zelf samenstelt.

Zin in een echt goeie koffie of op zoek naar een origineel Lokaal(st) cadeautje? Bij Philimonius moet je zijn!

Adres: Louis D’haeseleerstraat 8

Philimonius

Coffee bar Philimonius


2. Huis De Vos

Hou je net als ik van een portie nostalgie? Passeer dan zeker eens langs Huis De Vos. In dit kruidenierswinkeltje stap je een paar decennia terug in de tijd. Huis De Vos bestaat 140 jaar en de uitbaatster Marijke De Vos is al de derde generatie die hier achter de comptoir staat.

Maar vergis je niet: met Sintemetten (Sinterklaas) staan de Aalstenaars hier nog altijd in lange rij voor hun chocolade en speculoos. Ook de Aalsterse vlaai (uitgeroepen tot streekproduct) gaat hier vlot over de toog. Voor wie deze vlaai eens zelf wil bakken (klik hier voor het recept), heeft Marijke nog een tip: gebruik wat minder suiker dan in het officiële recept.

Wij kregen een proevertje van de vlaai en speculoos en jawel, die smaakten heerlijk!

Adres: Pontstraat 73

Huis De Vos

8 hotspots in Aalst

 

3. Cirmoné cite met Atelier Gist

De Cirmoné site is echt een plek waar je eens moet passeren. Deze voormalige glasslijperij is een ‘broedplaats voor vakmanschap en creativiteit’. Je vindt er naast een fietsatelier, een hippe plantenzaak (waar ik uiteraard iets moest kopen), een kapper/barbier en een tattoo shop ook twee culinaire adresjes: Lotje Bakt en Atelier Gist (een zuurdesembakkerij). Hier kom ik zeker nog eens terug met Joske, want de lunchkaart ziet er veelbelovend uit.

Adres: Alfred Nichelsstraat 14

Cirmoné

 

4. Lily’s Escargots

We gaan het water over voor het eerste Aalsterse ‘street food’ adresje op onze tour. Nog voor we de eerste wulken (want dat zijn het eigenlijk hier) geproefd hebben, haalt Annick er de befaamde krantenknipselmap bij. Is dit kraampje een monument in Aalst? Ik denk het wel!

We nemen plaats op het kleine pleintje naast enkele habitués die niet zo amused zijn met zoveel paparazzi bij ‘hun’ Lily’s Escargots. Zij slurpen liever zonder te veel aandacht van hun scherregossen in kruidige bouillon. Mmm wat een zalige bouillon zeg. Giet vlotjes binnen, net zoals het eerste glaasje wijn van de dag, onder een stralende zon. Schol!

Adres: Molendries 5 Aalst

Klinken met Caroline a.k.a. @avocadovandeduivel

Lily's Escargots


5. Zuivelshop Keymeulen

De boerderij naar de stad brengen, dat doen ze bij Zuivelshop Keymeulen. Je vindt er een toog met kaas en verse zuivelproducten uit het familiebedrijf in Hofstade (deelgemeente van Aalst) en je kan er ook zelfgemaakte ijsjes kopen.

De winkel startte als een tijdelijke pop-up, maar bleek zodanig succesvol dat er binnenkort verbouwingen gepland zijn. Bedoeling is dat je hier tegen de zomer ook een ijsje kunt eten, zowel binnen als in het stadstuintje. Ook hier moet ik dus nog eens terugkomen!

Adres: Kattestraat 55A

Zuivelshop Keymeulen

 

6. Tower Hotel met rooftop bar

Voor onze lunch with a view trekken we naar de rooftop van het Tower Hotel. De kaasplank van Zuivelshop Keymeulen krijgt hier gezelschap van een plank vol lekkere ambachtelijke charcuterie van Slagerij De Jaeger (net buiten het centrum gevestigd).

Het is hier echt genieten, van het panoramisch zicht, het gezelschap (want het was echt wel van long time no see), de lekkere kaasjes en vleesjes én een glas gin-tonic. Cockney’s Gin wordt in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden niet in Londen, maar in Aalst gebrouwen, door Stokerij De Moor. Deze G&T smaakt goed af met een garnituur van jeneverbes en zeste van sinaasappel.

Adres: Vrijheidstraat 62

Tower Hotel Aalst

 

7. Murphy’s (smashed burgers)

Op naar het tweede street food adresje van de dag! L.A. of Aalst, het is uiteindelijk maar een paar letters verschil, moet de uitbater van Murphy’s gedacht hebben 😉 Hier eet je dus smashed burgers zoals in L.A.

Een smashed burger bekom je door een stevige bal gehakt op een hete bakplaat te gooien en plat te drukken met een spatel. Door hem te smashen dus. Het resultaat is een krokante hamburger, die geserveerd wordt tussen een zacht brioche broodje. Murphy’s gebruikt enkel gehakt van biologisch gekweekte Black Agnus en maakt zijn eigen ketchup, mosterd en augurken relish.

Niet dat ik nog veel honger heb, maar smaken doet het wel, zo buiten in het zonnetje op het terras. Ik krijg er wel wat dorst van, maar daar is een oplossing voor voorzien…

Adres: Molenstraat 12

Murphy's Murphy's


8. Den Biekerf (authentiek café)

Als er iets is wat ze in Aalst kunnen, dan is het wel de dorstigen laven! Voor een authentieke kroeg moet je in Den Biekerf zijn. Speciaal voor ons (maar duidelijk ook wel een beetje voor zichzelf) zet de uitbater enkele carnavalsnummers op. Ach ja, Aalst will be Aalst en dat het zeer gezellig is! Met het lokale biertje Pestkop erbij, is dit de perfecte afsluiter van een supergeslaagde dag in de Ajuinenstad.

Kerkstraat 26, Aalst

Den Biekerf

 

Culinaire hotspots in Aalst = genieten!

Het was een dag van genieten. Van heel wat lekkers, van nieuwe ontdekkingen, van nostalgie in de winkelstraten, van een blij weerzien met mijn collega-bloggers en van een stralende zon (het was ons duidelijk gegund!).

Een dikke merci aan Annick van Tafelklap en Laurien van Visit Aalst om deze dag voor ons te organiseren. Aalst, I will be back soon!

Culinaire hotspots in Aalst

Culinaire hotspots in Aalst ontdekken met 15 collega-foodbloggers

Culinaire hotspots in Aalst

The girls

Met Tine (@innersparkle.be) en Sin (@foodbysin). Foto door Liesbeth (@lizzylizzblog).

Meer van dit?

Ontdek ook mijn healthy hotspots in Gent.