Stefanie Baert van Foodlove vroeg of ik proefkonijn wilde zijn op haar allereerste healthy hotspot walk. Samen enkele healthy hotspots in Gent ontdekken? Tzalwelzijn!

Ik mocht zowaar op privé-onderhoud bij een 10-tal Gentse zaken, waar ik bediend werd met proevertjes en een verhaal. Hieronder mijn vijf favoriete adresjes.


Madam Bakster

(Brabantdam 142)

Bij madam Bakster kun je guiltfree genieten van zoetigheden zonder room, eieren, bloem of geraffineerde suikers. Ik geef toe, mijn eerste reflex was ook Kan dat wel lekker zijn? Het antwoord is: Ja! Ik proefde er een stukje Camille (citroen avocadotaart) en een stukje Daisy (banaan kokostaart). De taartjes van madam Bakster zien er niet alleen prachtig uit, ze krijgen ook een coole naam. Meneer Bakster is de barista van dienst. En hij maakt ook overheerlijke hazelnootmelk, een job waar hij maar liefst 3 uur per dag mee bezig is. Als hier geen gepassioneerde mensen aan het werk zijn!

 

Healthy hotspots in Gent


O’yo bar

(Brabantdam 82)

Bij O’yo bar draait alles rond gefermenteerde producten, want die zijn good for your guts. De hoofdrol is weggelegd voor yoghurt. Die kan je sweet eten (met vers fruit, noten, zaden) of savoury (in de vorm van yoghurtdips geserveerd met zuurdesembrood of in een salade). Ik was meteen fan van de wortel- en de bietdip waarvan wij een proevertje kregen.

Er staan ook gefermenteerde drankjes op het menu (ook hier gebrouwen door mister O’yo, zo werd mij verteld): kombucha en waterkefir. Ik ben zelf geen kenner, maar Stefanie verzekerde mij dat je ze nergens zo lekker kunt drinken. En voor wie het nog niet wist: fermenteren is hot & happening. Zelfs de KVLV heeft er begin dit jaar een kookboek aan gewijd: Ferme groenten (dat ik trouwens nog niet heb, hint hint…).

 

healthy hotspots in Gent


BeO Versbar

(Heilige Geeststraat)

De BEO versmarkt en versbar liggen wat verscholen in het hart van de stad. De versmarkt had ik al eens eerder bezocht. Je vindt er biologische producten (vooral groenten en fruit, maar ook kaas, vlees, brood, noten, …) die recht van bij de bioboer komen. Daardoor valt de prijs ook goed mee. Zo kocht ik er tijdens de wandeling een 6-tal grote portobello’s voor 2 euro.

De versbar is een gezellige plek, met een prachtige glazen koepel, waar je sapjes, shotjes en snacks kunt bestellen van producten uit de versmarkt. Zo krijgen ook gekneusde of misvormde groenten en fruit nog een nuttige bestemming. No waste is hier het motto.

Ik wilde er mijn middagdipje bestrijden met een cappuccino, maar de versbarman wist mij te overtuigen om een gembershotje te nemen. Stefanie ging voor de XXX versie en ik (de beginneling) speelde op veilig met de ‘gewone’ versie. Hahaha not!!! Naar het schijnt was mijn gezicht het filmen waard. Wakker was ik in elk geval direct!

 

healthy hotspots in Gent


Plus+ en Gust

(Ajuinlei 14 en Annonciadenstraat 4)

Plus+ en Gust zijn healthy hotspots in Gent die ik wel al kende. Bij Gust ging ik ontbijten toen ik Fran interviewde en bij Plus+ at ik een lekker winters slaatje tijdens het interview met Helena van Wonky. Het was fijn om deze keer ook de gepassioneerde vrouwen achter de toog te leren kennen. Bij Plus+ werd deze week (helaas net na ons bezoekje) de winterse lunchkaart vervangen door een zomerse versie met een rainbow bowl en een sushi bowl op het menu. Dat moet ik nog eens gaan uitproberen!

 

healthy hotspots in Gent


Jonge ondernemers

Wat me tijdens de wandeling opviel: hoe jong zijn alle uitbaters van deze healthy hotspots in Gent! (allemaal jonger dan ikzelf!). Ook Stefanie zelf is een jonge onderneemster. Twee jaar geleden richtte ze Foodlove op en sindsdien geeft ze kookworkshops (ook privé of als teambuilding) en doet ze foodstyling voor magazines. Hoe cool is dat! En binnenkort komt daar dus nog de healthy hotspot walk bij.

Bedankt, Stefanie, dat ik je kritisch proefkonijn mocht zijn 🙂