De kerstperiode zou de meest vredige tijd van het jaar moeten zijn, maar ik zie toch ook veel mensen stressen. Over het ideale kerstmenu. Over de perfecte cadeautjes voor elk lid van de familie. Over het werk dat afgerond moet zijn voor de vakantie begint.

Geen kerst-stress ten huize Sharemyfood. We geen voor een stressloos kerstmenu, we kopen een kleine maar fijne kerstboom, we hoeven gelukkig geen 101 cadeaus bij elkaar te shoppen en op kerstdag mogen we de beentjes onder tafel schuiven bij mijn ouders. Geen stress dus, behalve dan misschien over de kerstkaart waar ik traditiegetrouw zo laat aan begonnen ben dat ik ze in het vervolg beter meteen nieuwjaarskaart zou gaan noemen. En ook wel een beetje over deze blogpost. De meeste bloggers delen hun kerstmenu voor kerstavond. Zou het kunnen dat ik een last-minute vrouw ben?

Tot voor een paar jaar trokken we op kerstavond naar mijn schoonmoeder in de Kempen. Kerstavond was de ene avond per jaar die we absoluut voor haar moesten reserveren. En zo geschiedde. Met veel plezier trouwens. Bij het aperitief waren er oesters (vooral voor Joske) en scampi’s (vooral voor mij en voor haar) en keken we naar de slotshow van Music for Life. Daarna doken zij en ik samen de keuken in terwijl Joske zich over de muziekkeuze ontfermde. Het was gezellig en goed.

Sinds 2013 reserveren we kerstavond voor ons gezin en ook wel een beetje voor ‘Moeke Mol’. We drinken champagne en daarna wijn uit haar mondgeblazen glazen (die anders nooit op tafel komen wanneer er nog kids rondhangen) en kijken naar de slotshow van Music for Life. In de kerstboom hangt kerstversiering uit Baaigem (waar ze niet zo in to het hele kerstgedoe zijn) en uit Mol. Het is gezellig en goed.

Aangezien Joske en ik het grootste deel van de avond met ons tweetjes doorbrengen, kies ik altijd voor een eenvoudig menu waarbij ik niet te veel tijd in de keuken moet doorbrengen. Kwestie van geen minpunten te scoren op ‘sfeer en gezelligheid’ 🙂


Ons stressloos kerstmenu van 2016. Enjoy!

Bij het aperitief dronken we champagne (altijd een winner) met enkele heel eenvoudige hapjes die ook bij de dochters in de smaak vielen: olijven, fetablokjes, Zakuski’s (uit de Delhaize), geroosterde nootjes en een verfijnd hapje met zalm, zure room en dille van collega-blogster Annelies (van de fijne blog Een Lepeltje Lekkers).

Voor het voorgerecht haalde ik bij een viswinkel/traiteur uit de buurt twee schelpen met kreeft die ik enkel nog in de oven moest gratineren. Gemakkelijk en lekker. De kindjes smulden ondertussen van een restje pasta van de dag ervoor.

We gingen voor een klassiek hoofdgerecht: hert met kroketjes en een uitgebreide groentekrans (een woord waarbij ik spontaan aan mijn Communiefeest moet denken). De groenten (spruitjes, witloof, Romanesco, aardpeer en worteltjes) had ik in de voormiddag al grotendeels voorbereid, zodat ik ze de avond zelf alleen maar in de oven moest schuiven.

Toen ik in de Delhaize een stukje Shropshire Blue spotte (een Engelse schimmelkaas met een donkergele kleur die we ooit eens op restaurant kregen), was de keuze voor het dessert snel gemaakt. Een kaasbordje voor mijn kaas-lover! De Engelse schimmel kreeg het gezelschap van twee geitenkaasjes en een stukje Oud Brugge. Mmm!

Vanavond vieren we Oudejaar met onze vrienden. Ik ben verantwoordelijk voor de hapjes. Wil je weten wat ik gemaakt heb? Hou dan zeker de volgende blogpost in de gaten!

Alvast een schitterend 2017 iedereen!!!

Stressloos kerstmenu Stressloos kerstmenu
Stressloos kerstmenu
Stressloos kerstmenu