Ik volg Christine Van Imschoot al een tijdje op Instagram. Vorige week postte ze een gedekte tafel met het onderschrift ‘mise en place bijna klaar voor de kookdemo Scandinavisch koken’. Het zag er zo gezellig uit dat ik meteen een mailtje stuurde. Een paar minuten later kwam het antwoord: ‘Als je wilt, zet ik morgen een bordje bij voor jou’. Check!

En zo belandde ik dus onverwachts op een Scandinavische kookdemo in hartje Oosterzele. Ik was de eerste en had dus even tijd om kennis te maken met de gastvrouw en haar huis. Christine is een vrouw met smaak. En dat niet alleen in de culinaire zin van het woord. Ik voelde mij meteen welkom in haar sfeervolle living met open keuken en gigantisch kookeiland.

Na enkele minuten kwamen de andere gasten toe. Het werd me al snel duidelijk dat het een ladies night zou worden. ‘Je komt toch ook op 15 december?’ kreeg ik bij het dessert te horen. ‘Dan maakt Christine een kerstmenu’. Zelden heb ik mij in het gezelschap van 13 onbekenden zo snel op mijn gemak gevoeld. Een gezamenlijke passie voor eten en een glaasje cava bij de ontvangst zullen daar wel voor iets tussen zitten 🙂

Tijdens de kookdemo toont Christine alles voor. De gasten kijken en proeven. Ik heb al veel ‘echte’ kooklessen gevolgd, maar deze formule is echt fantastisch. Het is alsof je naar een kookprogramma kijkt, maar je kunt ook vragen stellen, je ruikt de heerlijke geuren en last but not least, je mag alles opeten!

Christine is een doorwinterde foodie/keukenprinses. Dat merk je aan de manier waarop ze kookt, aan haar productkennis, aan de tips die ze geeft, aan de uitrusting van haar keuken, aan de prachtige borden waarop ze haar gerechten dresseert (sommige zelf gemaakt) en vooral aan het plezier dat ze uitstraalt wanneer ze achter haar keukeneiland staat.

Christine heeft ook al twee kookboeken uitgebracht: Food & The City en 1 x koken = 3 x eten. Het tweede boek is ideaal voor wie graag vers kookt, maar niet elke avond tijd heeft om lang in de keuken te staan. Je maakt één gerecht, waarvan je drie verschillende maaltijden kunt serveren.

Christine Van Imschoot


Foodie in de kijker: Christine Van Imschoot

Na het diner beantwoordde Christine enkele vragen uit mijn weckpot vol briefjes.

Frietjes of pizza?

Dat is niet moeilijk. Dan kies ik voor zelfgemaakte pizza. Ik heb een pizza-oven in mijn tuin. Mijn lievelingspizza is een pizza bianca met ricotta, mascarpone, zure room, veel look en courgette.

Zout, zoet, zuur of bitter?

Als ik moet kiezen, dan ga ik voor zout. Maar eigenlijk is mijn favoriete smaak de combinatie van zoet en zout. Vandaar wellicht mijn voorliefde voor de Scandinavische keuken, waarin hartige gerechten gecombineerd worden met iets zoets.

Bier of wijn?

Oei. Ik drink eigenlijk amper alcohol. Meestal drink ik een aperitiefje mee, maar soms moet ik mij zelfs daarvoor al forceren. En toch heb ik twee jaar lang een wijncursus gevolgd aan Spermalie in Brugge. In de eerste les heb ik gezegd dat ik geen wijn dronk. Dat is de lesgevers en medecursisten altijd bijgebleven  🙂

Vind je het belangrijk dat je partner ook graag eet?

Ik vind dat heel belangrijk. Koken voor iemand die niet graag eet, dat vind ik verschrikkelijk. Mijn partner eet gelukkig heel graag. We gaan graag samen op restaurant en ik probeer zelf veel uit. Ja, wij eten graag.

Voor ons is samen eten de afsluiter van onze dag. Wij maken daar elke avond een klein feestje van. Ik steek ook altijd kaarsjes aan. Wij doen dat al sinds we getrouwd zijn. Wij eten elke avond bewust warm. Meestal is het al vrij laat, maar dat geeft niet, want ik kook geen zware gerechten. Als we door omstandigheden ’s middags warm moeten eten, dan smaakt ons dat veel minder. ’s Avonds boterhammen eten, dat vinden wij niet gezellig. Dat klopt precies niet.

In welke keuken zou je je graag verder verdiepen?

De Scandinavische. Daar zou ik mij graag echt eens in verdiepen. Ik weet er al vrij veel van, omdat we al dikwijls naar het Noorden op reis geweest zijn. In het begin was het niet evident, want het is een speciale keuken en je kunt er niet overal lekker eten. De mensen zijn er ook minder geïnteresseerd in eten, alhoewel dat volledig aan het veranderen is.

Ik hou van de Scandinavische keuken omdat ze zo puur is. Ik noem dat ‘dicht bij de grond’. Ingrediënten uit de aarde, uit het bos. Ik ben nu ook volop zelf groenten aan het kweken en dan probeer ik ook eens specialere groenten te telen die ik dan verwerk in gerechten.

We vertrekken dit weekend naar Zweden om er te gaan eten bij Fäviken. Dat is een zeer speciale ervaring. De kok werkt uitsluitend met seizoensgebonden en lokale producten. Het restaurant staat ook bekend om het fermenteren van ingrediënten.

Wat is je lievelingsaperitief?

Ik hou van de smaak van mojito. Maar meestal bestel ik mij een virgin mojito  🙂

Ben je vegetariër / Zou je vegetariër kunnen zijn?

Ik zou eigenlijk graag vegetariër zijn, maar ik ben het niet, omdat mijn huisgenoten geen vegetariërs willen zijn. We eten wel weinig vlees. Niet elke dag en kleine porties. Wij eten heel veel groenten, die ik zelf kweek in mijn groentetuin. Jammer genoeg ben ik nog niet volledig zelfvoorzienend. Nu de zomer voorbij is, moet ik weer groenten kopen in de winkel en daar moet ik aan wennen. Als ik er koop, is het altijd bio, maar zelfs dan is het niet zo lekker als uit eigen tuin.

Toen ik 18 was heb ik 6 jaar lang vegetarische kookles gevolgd. Dat was niet in een koksschool, maar in kleine buurtkeukens. Ik heb daar veel dingen geleerd: bouillons trekken, andere sauzen maken. ’s Middags eten mijn man en ik elke dag soep met een mengeling van granen of rijst. Dat heb ik daar geleerd. Bij mijn man thuis waren ze strikt vegetariër en hij heeft daar trauma’s aan overgehouden. Sinds een paar jaar staat hij er weer voor open. Hij vindt het niet erg meer als er ’s avonds geen vlees op het menu staat.

Heb je nog plannen met je groentetuin?

Ja, ik wil graag bijen houden. Niet voor de honing, maar voor de bijen zelf en omdat het goed is voor mijn groentetuin. In januari start ik met een alternatieve imkercursus. Op de natuurlijke manier, met een kas waarin de bijen zelf hun honingraten moeten bouwen.

Hoe belangrijk is eten voor jou?

Heel belangrijk. Ik sta ermee op en ik ga ermee slapen. En ik droom ervan 🙂

Christine Van Imschoot