Waarom ik graag taarten bak? Euh… Ik bak eigenlijk niet zo graag taart... Of ik deze cheesecake met blauwe bessen vaak bak voor familie en vrienden? Euh…

Ik gaf dan maar schoorvoetend toe dat ik de taart nooit eerder gebakken had. Meer nog, dat ik het recept al ingestuurd had nog voor ik ze geproefd had. Toegegeven, het verliep een beetje raar, het taarteninterview met de niet-bakker 🙂

Wedstrijd Tarte à Moi

Maar laten we beginnen bij het begin. Een maand geleden lanceerde Tarte à Moi (een taartenmerk dat exclusief bij Delhaize verkocht wordt) de oproep Verover een plaatsje in ons assortiment en win een tuinfeest. Feesten in de tuin, dat doen wij graag, dus ik dacht: why not?

De eerste stap: een taart kiezen. Ik wist al gauw dat ik een hippe taart à la Madam Bakster wou maken: glutenvrij en met een leuke versiering. De bakboeken zijn dun gezaaid in mijn boekenkast, maar in één van mijn kooktijdschriften viel mijn oog op een cheesecake met blauwe bessen. Van kaastaart kan ik nooit genoeg krijgen en na een quick check zag ik dat Tarte à moi nog geen cheesecake met blauwe bessen in het assortiment had. Check! De topping lag vast.

Een glutenvrij alternatief voor de koekjesbodem vond ik op de blog Tuur met Pruimen. Een bodem van dadels, noten en havermout, dat had ik nog nooit geprobeerd, maar ik dacht: dat kan niet slecht zijn!

Pinterest proof

Voor de versiering was het Pinterest to the rescue, waar de uiterst originele zoekterm “beautiful pies” mij heel wat inspiratie opleverde 🙂

Mijn taartje was gebakken, of beter ‘gemaakt’. Ik nam een foto en plaatste het recept op de website van Tarte à moi. Pas daarna realiseerde ik me dat ik ze nog niet geproefd had. Maar geen nood, ze bleek gelukkig lekker te zijn (oef!) en enkele dagen later kreeg ik zelfs het verrassende bericht dat mijn cheesecake met blauwe bessen bij de tien finalisten was (van de 200 inzendingen…). Vreugdedansje!

De eerste ronde

Samen met Myriam van Hap en Tap reed ik op zondag 2 april naar Overijse waar de eerste ronde plaatsvond. Voor de wielerfanaten: inderdaad, op de dag van die andere Ronde, door Joske ook wel omschreven als ‘de mooiste dag van het jaar’. Hoeft het gezegd dat ik mijn taart zonder plus one ging voorstellen? Maar niet getreurd: het gezelschap was top, de setting sprookjesachtig en het weer stralend. En als kers op de euh taart kreeg ik te horen dat mijn cheesecake met blauwe bessen bij de laatste drie was!

Opname promofilmpje

Twee weken en een deugdoende vakantie in Tenerife later stond ik vorige week nog maar eens mijn Tarte à Evelien klaar te maken, maar deze keer met een cameraploeg erbij. Van een ervaring gesproken! Het leverde een mooi promofilmpje op (waarin gelukkig geen compromitterende quotes uit het interview gebruikt werden).

De dag erop kreeg ik op het werk Tine van Tarte à Moi over de vloer voor een tasting. Ik mocht hun versie van mijn taart proeven en feedback geven voor ze op donderdag bij Delhaize zou liggen. Mijn collega’s proefden mee en keurden goed! (Ik denk dat ze in hun leven nog nooit zoveel cheesecake met blauwe bessen gegeten hebben als de laatste weken…).

In de Delhaize!

Op donderdag 20 april was het dan zover: mijn taart lag in de Delhaize, naast de carrot cake van Mieke en de crème brûlée taart van mijn ‘chauffeur’ Myriam. Eerlijk gezegd, ik vind het drie lekkere taarten. Maar… er kan er maar eentje winnen! En in dat geval toch liefst de cheesecake met blauwe bessen à la Evelien 🙂

 

cheesecake met blauwe bessen


Nodig voor de cheesecake met blauwe bessen:

Bodem

 • 120 g zachte dadels
 • 120 g gemengde noten (60 g cashew en 60 g pecan)
 • 70 g havermout
 • 45 g kokosolie, gesmolten

Beslag

 • 250 g Philadelphia roomkaas
 • 250 g mascarpone
 • 250 ml volle room
 • 5 el confituur van blauwe bessen (150g)
 • 300 g verse blauwe bessen
 • zeste van 1 citroen
 • zeste van 1 appelsien

Bereiding cheesecake met blauwe bessen:

Bodem

 1. Maal de noten, dadels, havermout en kokosolie in een keukenmachine of blender.
 2. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en doe er de ring rond.  Het papier zal zich mooi opspannen over de bodem als je de ring sluit.
 3. Vul de bakvorm met het mengsel en druk goed aan.
 4. Zet de vorm in de koelkast terwijl je de volgende stap voorbereid.

Beslag

 1. Meng de roomkaas met de mascarpone, de bosbessenconfituur en de zeste van citroen
 2. Klop de room op en meng onder het kaasmengsel.
 3. Meng 100 g verse bosbessen onder het beslag.
 4. Giet het beslag in de springvorm
 5. Laat minstens 4 u (liefst 1 nacht) opstijven in de koelkast.
 6. Ontvorm de cheesecake en werk af met verse bosbessen en zeste van 1 appelsien.

 

 

Het promo-filmpje:

Enkele foto’s van de wedstrijd:

Cheesecake met blauwe bessen

Meer zoete gerechten op blog vind je hier.

Tags: