Aangezien we in mijn jeugd thuis een tuin vol zomergroenten hadden en mama graag gezond eten op tafel toverde, aten we in de zomers van mijn jeugd vaak deze zomerse mengelmoes als avondeten, in plaats van boterhammen. Het is een handig gerecht om overschotjes rauwkost op te gebruiken. Je kunt het gemakkelijk een paar uur op voorhand maken en in een grote kom in de koelkast bewaren.

Ik verscheen met dit nostalgische gerecht op de website Culy in de rubriek Culy Copine.


Nodig voor de zomerse mengelmoes:

(voor een grote kom)

  • 1 komkommer
  • 2 grote tomaten
  • 1 kropsla
  • 2 handjes prinsessenbonen
  • 2 grote wortelen
  • 4 eitjes
  • nieuwe patatjes
  • (zelfgemaakte) mayonaise
  • bieslook en/of peterselie

Bereiding zomerse mengelmoes:

  • Kuis de boontjes en stoom ze gaar. Laat afkoelen.
  • Verwijder de schil van de patatjes en stoom ze gaar. Laat afkoelen.
  • Kook de eitjes een 10-tal minuten, tot ze hardgekookt zijn. Laat afkoelen.
  • Kuis de kropsla. De grote bladeren kun je evt. wat fijner snijden.
  • Schil de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snij hem in blokjes.
  • Snij de tomaten en de patatten in blokjes.
  • Schil de wortelen en rasp ze.
  • Hak de tuinkruiden fijn.
  • Meng alles in een grote kom en werk af met (zelfgemaakte) mayonaise.

Tips:

Dit gerecht is ook lekker met gekookte ham (zo aten wij het meestal), rauwe ham, nieuwe maatjes of gerookte zalm. Snijd de vis of het vlees dan in kleine stukjes voor je het onder de salade mengt en voeg dit pas vlak voor het serveren toe.

zomerse mengelmoes

En p.s. dit is hoe mengelmoes er écht uitziet 🙂