Het recept voor asperges met kerstomaat en Ganda Ham krijg je meteen, maar eerst nog iets over toerist in eigen land in Gent!

Op 1 mei hadden we bezoek uit Amerika. Joskes neef en zijn vriendin kwamen op vakantie naar Europa. Op het programma: de Kempen, Parijs, Londen, Amsterdam en … Melle! Een tussenstop in Melle om ons – maar ik denk ook vooral onze twee meisjes – (nog) eens te zien. Omdat er in ons dorp nu eenmaal niet zoveel te beleven valt (al was er bij de twee bierliefhebbers wel wat interesse voor de brouwerij met de roze olifant…), stelden we voor om in de namiddag naar Gent te gaan.

Toerist in eigen stad

Elk excuus is voor ons goed om 10 km verder naar het mooie Gent te trekken. Terwijl we anders meteen van de parking naar het eerste terrasje slenteren, werden we dankzij ons Amerikaans bezoek een beetje toerist in eigen stad. We wezen naar de Gentse Torens, gaven uitleg bij de ‘moderne’ stadshal/schaapstal, bewonderden de Graslei (dat doen we anders trouwens ook altijd, wie kan daaraan weerstaan…) en namen foto’s aan het Gravensteen. Eindigen deden we in onze vaste stop Godot met een Cosmopolitan (the girls) en een biertje (the boys).

Ganda Ham, Gents steekproduct

Zoals we een stad pas echt waarderen door de ogen van een toerist, zo is het vaak ook met producten van eigen bodem. Veel mensen weten niet dat Ganda Ham een Gentse ham is. Nochtans: what’s in a name…? Zelf ben ik een echte fan van dit streekproduct. De smaak doet mij denken aan de gedroogde ham (eigenlijk moet ik hier hesp zeggen) die vroeger bij mijn meme en pepe in de keuken hing. (En waar meme een paar keer per dag met haar patattenmesje een stukje van sneed om op te peuzelen).

Ganda Ham bevalt maar 3 ingrediënten: varkensvlees, zeezout en een tiental maanden geduld. In 2016 kreeg ik de kans om bij Ganda Ham een kookworkshop te volgen met Wim Ballieu van Balls ‘n Glory. Een hele leuke en inspirerende dag. Ook de rondleiding in de vleeshal maakte indruk op mij. Sindsdien staat Ganda Ham in mijn vaste lijst van de Collect & Go. Uit chauvinisme, omdat de ham dichtbij huis gemaakt wordt en vooral omdat ik ze heel lekker vind.

Onderstaand recept voor de asperges met kerstomaat, Ganda Ham en mozzarella is geïnspireerd op een recept van Ilse D’Hooge in Libelle.


Asperges met kerstomaat en Ganda Ham

Nodig:

(2 personen, lunch of voorgerecht)

  • 10 dikke asperges
  • 4 plakjes Ganda Ham
  • 1 bol buffelmozzarella
  • 500 g kerstomaten, gehalveerd
  • 1 zakje waterkers, gewassen
  • 1 teentje look, fijngesnipperd
  • Korianderzaadjes
  • Venkelzaadjes
  • Verse basilicum
  • Peper en zout (fleur de sel)

Heb je geen koriander- en/of venkelzaadjes in huis of hou je niet van de smaak, gebruik dan gerust ander kruiden, zoals oregano, tijm, rozemarijn. Al vind ik wel dat het koriander- en venkelzaad een aparte en originele toets geven aan het recept.


Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.
Kuis de asperges en kook of stoom ze gaar.

De ham:

  • Leg de plakjes Ganda Ham op een rooster en bak ze 10 à 15 min in de oven.
  • Haal de ham uit de oven en laat afkoelen. Ze wordt dan lekker krokant.

De kerstomaatjes:

  • Schik de kerstomaten in een ovenschaal.
  • Bestrooi ze met venkelzaadjes, korianderzaadjes en peper/zout.
  • Giet er goed wat olijfolie over en meng alles door elkaar.
  • Plaats de tomaatjes een 10-tal minuten in de oven.
  • Haal de tomaatjes uit de oven en laat ze even afkoelen.
  • Meng de verse basilicum en buffelmozzarella onder de lauwe tomaatjes.

De afwerking:

  • Bak de asperges nog even aan op een grillpan.
  • Dresseer je bord met de asperges, de tomaten en mozzarella, de krokante Ganda Ham (al dan niet verkruimeld) en wat waterkers.
  • Serveer eventueel met wat stokbrood (en een glaasje wijn).
  • Smakelijk!

 

Asperges met kerstomaat en Ganda Ham

Asperges met kerstomaat en Ganda Ham

Asperges met kerstomaat en Ganda Ham


Meer gerechten met Ganda Ham?

Meer gerechten met asperges?