Het recept voor deze asperges met gerookte zalm en ei heb ik van de blog Een lepeltje lekkers. Ik heb het vorige week voor het eerst gemaakt en vandaag stond het alweer op het menu. Need i say more? Dit is nu al één van mijn favorietjes (en ook van Joske!). Het is supersnel klaar, de asperges zijn nog lekker knapperig doordat je ze wokt, de zure room en citroen maken het fris en het gerecht ziet er bovendien fantastisch uit op het bord.

Ik moet wel toegeven dat mijn eerste ervaring met pocheren niet zo’n succes was. Na twee mislukte eitjes (en ook wel 1 gelukt, zie foto) heb ik het opgegeven en dan maar gewoon een spiegeleitje gebakken. Wil je je er toch aan wagen? Lees dan op Een Lepeltje Lekkers hoe je een geroutineerde pocheerder wordt. Ik zou in elk geval adviseren om eerst eens rustig te oefenen zonder dat er een wok met gegaarde asperges op het vuur staat. (Haast en spoed pocheert niet goed :-))

Tegenover het originele recept gebruikte ik dubbel zoveel asperges per persoon (omdat ik het als hoofdgerecht serveer en wij graag veeeeeel asperges eten). Ik voegde ook de gerookte zalm pas toe bij het dresseren van het bord in plaats van in de wok (omdat wij niet van gegaarde gerookte zalm houden). Maar doe vooral wat je zelf het lekkerste vindt!

Nog meer asperge recepten

Nog meer recepten met asperges? Check zeker eens de asperges met mosterdsaus en forel


Nodig voor de asperges met gerookte zalm en ei

(2 personen)

  • 2 botten asperges, geschild en houtige uiteinden verwijderd
  • een klontje goeie boter
  • 1/2 krop sla, blaadjes losgemaakt en schoongemaakt
  • 1 potje zure room
  • scheutje citroensap
  • 150 g gerookte zalm, in stukjes gesneden
  • bosje bieslook, fijngehakt
  • 2 eieren
  • scheutje azijn

Bereiding asperges met gerookte zalm en ei

  • Snijd de asperges in schuine hapklare stukjes.
  • Verhit een scheutje goeie boter in de wok op middelhoog vuur.
  • Roerbak er de aspergestukjes in, tot ze goudbruin zijn.
  • Kruid met peper en zout.
  • Voeg de sla toe en wok tot deze geslonken is.
  • Zet het vuur laag, voeg de zure room en het citroensap toe en laat zachtjes aan de kook komen.
  • Kruid met bieslook, peper en zout en zet het vuur uit.
  • Pocheer de eieren (of bak spiegeleitjes).
  • Dresseer het bord: onderaan de asperges en daarop wat gerookte zalm en een eitje.

 

Asperges met gerookte zalm en ei