Het recept voor deze groentelasagne met linzen ontstond enkele weken geleden op een lazy Sunday. Joske zat de krant te lezen op het terras, de meisjes amuseerden zich in de tuin en ik had goesting in een lekkere niet-boterhammenlunch vol groenten. Ik trok mijn frigo open, dook de voorraadkast in en dacht na wat het kon worden.

Met enkele receptjes van mijn healthy collega-bloggers @karolaskitchen en @foodloveblog in het achterhoofd werd het een groentelasagne met linzen.

De gegrilde groenten geven beet aan het gerecht, de linzen zorgen voor wat meer “vulling”, het gerookt paprikapoeder geeft een vlezig smaakje en de kerstomaten zorgen een frisse en kleurrijke toets. Een geslaagd gerechtje voor een lazy sunday lunch!

Het lijkt misschien veel werk, maar eigenlijk stond dit op een half uurtje op tafel. Ik maakte de rijke tomatensaus terwijl ik de plakjes courgette en aubergine grilde in de pan ernaast. Ben jij niet zo’n multitasker in de keuken, dan moet je wat meer tijd rekenen.


Nodig tomatensaus

  • 1 ajuin, fijngesnipperd
  • 1 teen look
  • 2 el olijfolie
  • 1 kl oregano
  • 1/2 kl tijm
  • snuifje gerookt paprikapoeder
  • peper en zout
  • 150 g linzen (afgespoeld en uitgelekt)
  • 1 blik hele gepelde tomaten
  • 300 ml passata
  • 10-tal (veelkleurige) kerstomaatjes

Opmerking: ik had nog een restje passata, maar je kunt ook gerust 2 blikken gepelde tomaten gebruiken. Ik verkies hele gepelde tomaten boven tomatenstukjes.

Nodig lasagne

  • 1 kleine aubergine
  • 1 kleine courgette
  • 100 g ricotta
  • Parmezaanse kaas

Groentelasagne met linzen

 


Bereiding tomatensaus

  • Bak de ui langzaam glazig (zodra de ui sist, zet je het vuur lager).
  • Tip: gebruik genoeg olijfolie en voeg al wat zout toe.
  • Als de ui helemaal gaar is: voeg de look toe en laat nog 1 min. stoven.
  • Voeg de gepelde tomaten en de passata toe.
  • (Ik snijd de tomaten in de kookpot in grove stukken)
  • Voeg de kruiden, de kerstomaten en de linzen toe.
  • Laat nog 5 minuutjes pruttelen.

Groenten grillen

  • Snijd de aubergine en courgette in fijne plakjes.
  • Gril ze op een hete grilpan (zonder vetstof) langs 2 kanten.

Lasagne samenstellen

  • Laagje tomatensaus
  • Laagje gegrilde aubergine + peper en zout
  • Verdeel de ricotta in toefjes over de aubergines
  • Laagje gegrilde courgette + peper en zout
  • Laagje tomatensaus
  • Versier met een paar gehalveerde kerstomaatjes
  • Werk af met wat geraspte Parmezaanse kaas

Plaats de schotel nog 10 min. onder de gril tot de kaas goudbruin kleurt.

(Als je de schotel op voorhand klaarmaakt en hij koud de oven ingaat, dan zal hij ongeveer een half uurtje nodig hebben, waarvan de laatste 10 min. onder de gril).

Werk af met wat blaadjes verse basilicum.

Laat de groentelasagne met linzen smaken!

Groentelasagne met linzen

Op zoek naar nog meer vegetarische comfort food zoals deze groentelasagne met linzen? Probeer dan eens mijn vegetarische lasagne met champignon of melanzane alle parmigiana !