Deze Melanzane alla Parmigiana leerde ik kennen via mijn vriendin Emely. Zij maakte het eens klaar toen we samen op vakantie waren in de Provence. Het viel toen erg in de smaak en sindsdien maak ik het nog regelmatig klaar.

Het recept voor de tomatensaus komt van onze vrienden Fré en Katrien, voor wie ik onlangs mijn eerste volledig vegetarisch etentje bereidde. We aten de saus eens bij hen met zelfgemaakte ravioli. Het is mijn basis tomatensaus voor Italiaanse ovenschotels zoals deze Melanzana of vegetarische lasagne. Ik maak altijd een grote pot saus en vries de overschot in.

Met de overschot van de aubergines (die ik al gegrild had voor de Melanzana) maakte ik een snel hapje. Je vindt het recept onder dat van de melanzane.

Fan van aubergine? Maak dan ook eens dit hapje met gepofte aubergine, linzen en kerstomaat.


Nodig voor de tomatensaus:

  • 2 grote ajuinen, fijngesnipperd
  • 1 teen look, geperst
  • 3 grote blikken gepelde tomaten (Elvea)
  • 2 blaadjes gedroogde laurier
  • een busseltje peterseliestengels
  • (optioneel) een koffielepel suiker

Bereiding:

  • Fruit de ajuinen glazig in olijfolie.
  • Voeg na 5 min. de look toe.
  • Wie het pikant wil kan evt. een spaans pepertje toevoegen.
  • Voeg de gepelde tomaten en de kruiden toe.
  • Laat pruttelen op een zacht vuurtje. Hoe langer, hoe lekkerder de saus (min. 1 uur)
  • Kruid met peper en zout.
  • Als de saus te zuur smaakt, kun je evt. wat suiker toevoegen.

Nodig voor de Melanzane alla Parmigiana:

  • tomatensaus (zie boven)
  • 4 aubergines
  • 2 bollen buffelmozzarella
  • 1 pakje geraspte mozzarella (voor pizzabereidingen) en/of Parmezaanse kaas
  • Verse basilicum

Bereiding:

  • Snijd de aubergines in dikke plakken. Gebruik evt. een mandoline.
  • Besmeer de aubergines aan beide kanten met olijfolie en kruid met peper en zout.
  • Gril de aubergines 5 minuten in de oven op 200°C (tot ze zacht zijn, maar niet té)
  • Snijd de buffelmozzarella in plakjes.
  • Vul een grote ovenschotel met laagjes.
  • De eerste twee lagen bestaan uit tomatensaus, aubergines, een plakje mozzarella en een blaadje basilicum op elke aubergine (zie foto hierboven)
  • De derde en laatste laag werk je af met wat geraspte mozzarella en/of Parmezaanse kaas.

Serveer de Melanzane alla parmigiana met (stok)brood of pasta.

Melanzane alla Parmigiana


Aubergine-hapje

Met de overschot van de aubergines (die ik al gegrild had voor de Melanzana) maakte ik een snel hapje.

Nodig:

  • Plakjes gegrilde aubergine
  • Pesto (zelfgemaakt of gekocht)
  • Mascarpone of ricotta
  • Zongedroogde tomaatjes
  • Enkele blaadjes basilicum

Bereiding:

  • Meng de mascarpone of ricotta met de pesto (helft/helft).
  • Bestrijk de aubergine met het mengsel.
  • Werk af met wat zongedroogde tomaatjes en een blaadje basilicum.
  • Rol op tot een hapje.

aubergine-hapje aubergine-hapje