Dit hapje met de gepofte aubergine, linzen en kerstomaat is geïnspireerd op een gerecht uit het kookboek Simple van Ottolenghi. Dat kookboek is een absolute aanrader voor wie graag gezond, vegetarisch en met een Midden-Oosterse toets kookt. Het gerecht stond hier al een paar keer op tafel en zo belandde het restje onlangs op het menu van een etentje (wat ik trouwens eerlijk heb opgebiecht aan mijn gasten!).


Nodig voor het hapje met gepofte aubergine:

  • 1 aubergine
  • 8 el linzen (uit blik), uitgelekt
  • 8 kerstomaatjes
  • 1 el olijfolie
  • Enkele druppels citroensap
  • ½ teentje look, geplet
  • Peper, zout

Voor de afwerking:

  • 8 gemarineerde tomaatjes
  • 4 el Griekse yoghurt
  • Enkele blaadjes basilicum

Bereiding hapje met gepofte aubergine:

Eerst poffen we de aubergine. Snijd ze overlangs in en plaats ze ongeveer 1 uur in de oven op 180°C. Draai halverwege eens om. De laatste 10 minuten voeg je de kerstomaatjes toe.

  • Haal de aubergine uit de oven en laat ze uitlekken in een vergiet (min. 1 u).
  • Snijd de aubergine in stukjes en meng met de linzen, kerstomaatjes, olijfolie en look.
  • (Optioneel) Plaats 15 min. in de oven op 180°C.
  • Kruid met peper en zout en voeg naar smaak enkele druppels citroensap toe.
  • Laat het geheel afkoelen en verdeel over de aperitiefglaasjes.
  • Werk af met een gemarineerd tomaatje, wat Griekse yoghurt en een blaadje basilicum.

Tips:

Het poffen van de aubergine kun je gemakkelijk een dag op voorhand doen. Ik zou zeggen: pof er meteen een stuk of vier en eet dit hapje ook eens als volwaardige maaltijd.

Om sneller te werken kun je de optionele stap overslaan, maar ik heb wel ondervonden dat de smaken zich beter ontwikkelen wanneer je het geheel nog even opwarmt in de oven. De linzen zijn dan ook minder vochtig.

 

Hapje met gepofte aubergine, linzen en kerstomaat