Sinds een paar jaar is de familiebrunch voor mijn verjaardag een traditie waar we met heel de familie naar uitkijken. Ook ikzelf, want een brunch voorbereiden vind ik echt superleuk.

Deze spruitjessalade stond onlangs op het buffet van mijn brunch en hij viel zelfs in de smaak bij de familieleden die eigenlijk niet zo graag spruitjes eten! Als dat geen compliment is!


Nodig voor de spruitjessalade:

  • 400 g spruiten, in fijne reepjes gesneden (evt. met de mandoline)
  • 80 g pecannoten, fijngehakt
  • 40 g rozijnen
  • 1 grote stevige peer of 2 kleine, geschild en in stukjes
  • een eenvoudige dressing (olie, azijn, mosterd en evt. wat honing)

Bereiding spruitjessalade:

  1. Bak de spruitjesreepjes in de wok gaar in een klontje goede boter.
  2. Laat afkoelen.
  3. Meng de spruitjes met de peer, de noten en de rozijntjes.
  4. Giet de dressing erover.
  5. Kruid met peper en zout.

Tips:

Stap 1-2 deed ik de dag ervoor. De afwerking op het moment zelf. Als je de peer al op voorhand in stukjes snijdt, besprenkel ze dan met wat citroensap en bewaar ze in een luchtdicht potje, zodat ze niet verkleurt.

In het originele recept (uit het boek ‘Salade Easy’, net zoals deze quinoa salade met pesto en feta) worden de spruitjes rauw in de salade verwerkt. Dit kun je ook perfect doen, maar ik vind dat ze eerst bakken in wat goeie boter (of olijfolie) ze nog iets meer smaakt geeft.

In het originele recept worden ook gojibessen gebruikt in plaats van rozijnen. De roze kleur van de gojibessen oogt mooi in combinatie met het groen van de spruitjes, maar ik koos voor rozijnen omdat die overal verkrijgbaar zijn (en ik geen fan ben van overpriced superfoods).

 

spruitjessalade