Het recept voor de quinoa salade met pesto en feta volgt zo meteen. Maar eerst: een portie nostalgie!

Sinds een dikke week is het nu eindelijk echt zomer, hoera! De zomer, dat is bij ons op het werk (Roeland vzw) de drukste periode van het jaar. Logisch als je taalvakanties voor kinderen en jongeren organiseert. Het is voor mij ook de meest nostalgische tijd van het jaar. Als ik de foto’s en filmpjes van de kampen zie of als ik op bezoek ga, dan moet ik altijd terugdenken aan de gouden tijden die ik zelf beleefde, eerst als deelnemer en daarna als fille de cuisine.

Frans taalkamp in Pondrôme

Mijn eerste Roelandkamp beleefde ik in het Waalse dorpje Pondrôme. Ik was 12 jaar, kende amper een basiswoordenschat Frans en moest meteen twee weken lang enkel Frans spreken. En het lukte wonderwel. Al realiseerde ik mij de jaren nadien wel hoe weinig ik dat eerste jaar begrepen had van sommige spelletjes. Maar ach, we waren nog zo klein en deden gewoon mee. De liedjes die we zongen ken ik nog altijd van buiten en de kampdirectrice van toen is nu mijn lieve collega Anja. Van een verrassend weerzien gesproken op mijn sollicitatiegesprek 🙂

London, baby!

Na vier Franse kampen volgenden twee Engelse in Woodbridge, een prachtige Engelse public school met uitgestrekte sportterreinen en buitenzwembad. Mijn laatste kamp was een performing arts course. We werkten twee weken lang aan een toneelstuk dat we de laatste dag opvoerden voor de inwoners van het dorp. Wat een ervaring!

De animatorenploeg was een bende jonge creatievelingen waarvan de meesten nu actief zijn in de film- en muziekwereld (o.a. actrice Dominique Collet en regisseur Peter Monsaert). We gingen ook op uitstap naar London: shoppen in Camden Town, Shakespeare zien in The Globe, mijn oor laten piercen (mama en papa bij thuiskomst not amused), met zes in een Engelse taxi om op tijd aan de bus te zijn, etc. Een wereld ging voor mij open!

Fille de cuisine

Naast zes taalkampen als deelnemer was ik ook vier keer fille de cuisine in Virton. Ik leerde er mijn Joske kennen en zowat de helft van onze vriendenkring. We moesten er hard werken, maar wat een zalige tijd. We bouwden ons eigen zwembad in de tuin, gingen nachtzwemmen in het meer, dronken pintjes (veel pintjes), aten om ter meeste frisco’s (ik denk dat Joske won met 9 stuks) en zongen om ter luidst tijdens de afwas (100 couverts per maaltijd!).

Het waren twee weken waar we de rest van het jaar naar uitkeken. We beloofde elkaar dat we ooit ‘als we oud waren’ (zowat de leeftijd die we nu effectief hebben) zouden terugkomen met al onze kinderen. Who knows…

Salade Easy

Voor wie het nog niet begrepen had: ik heb veel aan Roeland te danken: mijn lief, een groot deel van mijn vrienden, mijn liefde voor taal, mijn studies, mijn eerste kookervaring en mijn huidige job. En sinds deze week zelfs een kookboek (iets met een deelnemersbus die een uur vertraging had op de parking van een Carrefour met kookboekenafdeling).

Soit, mijn collectie kookboeken is nu dus uitgebreid met het boek ‘salade easy’, een prachtig vormgegeven boek vol verrassende salades. Wat kan een mens zich foodwise meer wensen in de zomer (naast BBQ’s en Gentse Feesten)? Negen frisco’s misschien? En pintjes, natuurlijk, veel pintjes!

 

Quinoa salade met pesto en feta


Nodig voor de quinoa salade met pesto en feta

Deze quinoa salade met pesto en feta die ik maakte uit ‘salade easy’ bleek meteen een voltreffer. Zelfs Joske, doorgaans niet zo’n fan van quinoa, was enthousiast. Ik gok dat de feta er voor iets tussen zat.

  • 450 g quinoa, gekookt en afgekoeld
  • 150 ml eenvoudige vinaigrette (zie onder)
  • 3 el groene pesto
  • veel verse kruiden (lente-ui, koriander, dille, munt)
  • 75 g fetakaas
  • geroosterde pijnboompitjes (voor de garnering)

Alles goed mengen en garneren met wat extra verkruimelde feta en pijnboompitjes. Ik gebruikte bieslook en peterselie als kruiden en voegde ook wat tuinkers toe.

Nog meer salade inspiratie?

 

Quinoa salade met pesto en feta


Pittige kikkererwten

 

Het laatste hoofdstuk van ‘salade easy’ is gewijd aan ‘dressings en garnering’. Vooral de recepten voor garneringen vind ik interessant. Het toont hoe je je salade kunt pimpen met een paar eenvoudige ingrediënten. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd, maar het recept voor ‘pittige kikkererwten’ spreekt me wel aan.

Nodig:

  • 120 g kikkererwten, gekookt of uit blik, afgespoeld en uitgelekt
  • 2 el olijfolie
  • ½ theelepel cayennepeper
  • ½ theelepel gerookt paprikapoeder
  • zout en zwarte peper

Bereiding:

  • Maak de kikkererwten met keukenpapier droog en wrijf ze krachtig tegen elkaar om het velletje te verwijderen.
  • Bak ze 10 minuten in olijfolie tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Schep ze op keukenpapier en vervolgens in een kom.
  • Meng met de specerijen.
  • Laat afkoelen en strooi ze over je salade.

Andere originele garneringen die in het boek aan bod komen: noten met honing, croutons met kruiden, citruszout, knoflookcrumble.

 

Quinoa salade met pesto en feta