Ex-collega en vriend Mathias vroeg mij een paar maanden geleden mee naar een ‘meet & greet’ met Sabrina Ghayour, de golden girl van de Perzische keuken. Tijdens een gezellige avond in het Paard van Troje in Gent ontmoetten we de auteur en kregen we enkele hapjes uit haar tweede kookboek Sirocco geserveerd. Ik was meteen gewonnen voor de kruidige noten die op tafel stonden. Needless to say dat ik met een exemplaar van het boek naar huis trok.
De noten serveerde ik als hapje tijdens ons stressloos kerstdiner van 2016.
Nodig voor de geroosterde noten:
- 500 g ongeroosterde noten zonder velletje (bv. amandel, cashew, hazelnoot)
- 4 el gesmolten boter (of kokosolie)
- 4 el donkerbruine suiker
- 2 el chilivlokken*
- 2 tl kaneelpoeder*
- 1 tl korianderpoeder*
- zeezout (bv. fleur de sel)
- een flinke kneep citroensap
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verdeel de noten over de bakplaat en rooster 10 minuten.
- Meng alle overige ingrediënten in een kom.
- Voeg de noten toe en schep goed om.
- Doe de noten terug op de bakplaat en rooster 5 minuten.
- Schep de noten met een lepel om en rooster nog eens 5 minuten.
- Laat afkoelen en bewaar on een glazen bokaal of luchtdicht potje.
Tip:
In plaats van de kruiden uit het originele recept, gebruikte ik Picadillo, een kruidenmengeling die je in de Albert Heijn vindt. Experimenteer gerust met kruiden die je lekker vindt!