Deze asperges met Hollandaise en zalm maakte ik in de paasvakantie na een heerlijk dagje quality time met Julie. Ik weet niet of het daaraan lag of dat het kwam doordat het de eerste asperges van het seizoen waren, maar het smaakte ons geweldig. Nochtans is dit zo eenvoudig dat ik het nauwelijks een recept durf te noemen.
Wij aten met ons tweetjes een volledige kilo asperges op. Het waren wel fijne asperges, waardoor er veel schil was (waarvan ik een bouillon trok voor aspergesoep). Er bestaan gesofisticeerdere versies van de Hollandaise (zoals die van Dagelijkse Kost met witte wijn en geklaarde boter), maar ik vond deze simpele versie met maar 3 ingrediënten al heel lekker.
Zot van asperges? Probeer dan ook eens een van deze recepten:
- Asperges met kerstomaat, Ganda Ham en mozzarella
- 2 x asperges: Salade van wilde aspergeps en Asperges in parmezaankorst
- Asperges met mosterdsaus en forel
- Asperges met gerookte zalm en ei
- Plaattaart met asperges en ham
Nodig voor de asperges met Hollandaise en zalm:
- 500 g à 1 kg asperges
- 6 plakjes gerookte zalm
- een potje bieslook
Voor de aardappelpuree:
- zachtkokende aardappelen
- melk
- goeie boter
- nootmuskaat
- optioneel: 1 eierdooier
Voor de Hollandaisesaus:
- 2 eierdooiers
- 100 g goeie boter
- citroensap
Bereiding asperges met Hollandaise en zalm:
- Schil de asperges en stoom of kook ze beetgaar (max. 15 min. voor dunne).
- Kook de aardappelen, giet ze af en maak er puree van met de melk en een klontje goeie boter. Kruid goed met nootmuskaat en zout.
Maak de Hollandaisesaus:
- Smelt de boter.
- Kluts 2 eierdooiers in een kleine steelpan met 2 el water en verwarm dit al kloppend op een laag vuurtje (of au-bain-marie).
- Voeg de gesmolten boter toe en blijf kloppen tot je een romige saus krijgt die iets dikker is dan een sabayon.
- Breng op smaak met citroensap, peper en zout.
Dresseer het bord:
- Schik de puree op het bord, leg er een paar asperges op en bedek met een plakje gerookte zalm.
- Dien op met de Hollandaise en wat fijngesneden bieslook.