Een verlengd weekend en zomerse temperaturen. Meer heeft Joske niet nodig om zijn BBQ van stal te halen. En zo geschiedde vorig weekend. We grillden (hoe schrijf je dat eigenlijk?) dit weekend twee keer. Op donderdag met zes vrienden en evenveel kroost (leve het zwembad en het springkasteeltje) en een cote-à-l’os van 1,5 kg als pièce de résistance.

Op zaterdag was het gezelschap kleiner en gingen we voor een beer can chicken. Een kip gegaard op een blik bier… nu ik het lees, klinkt het wel wat speciaal, maar het is echt heel lekker. Het bier, dat verdampt in de buik van de kip, zorgt voor een lekkere smaak en houdt het vlees sappig. Je hebt wel een barbecue met deksel nodig, zodat de kip goed kan garen. Tip: stop wat verse rozemarijn in het blikje bier voor extra veel smaak.


3 bijgerechten voor de BBQ:

Ik maakte 3 bijgerechten: een mix van rauwe ‘klassiekers’ (sla, tomaat, komkommer), een minder klassieke aardappelsalade en een  bulgursalade met gegrilde groenten.

Meer BBQ ideëen? Check deze blogposts:

 

3 bijgerechten voor de BBQ 3 bijgerechten voor de BBQ


Krieltjes met kappertjes en rode ui

Aardappelsalade smaakt altijd, bij klein en groot. Meestal maak ik ze met een gekookt eitje en wat peterselie. Deze variant is snel klaar en smaakt lekker fris! Wie niet graag yoghurt gebruikt, kan wat meer mayonaise toevoegen.

Nodig:

  • 1 kg krieltjes (bij voorkeur primeur)
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 rode ajuin, fijngesnipperd
  • 1,5 eetlepel mayonaise
  • 1,5 eetlepel yoghurt (ongesuikerd)

Bereiding:

  • Kook of stoom de krieltjes beetgaar in de schil.
  • Laat de krieltjes wat afkoelen en snijd ze in kleinere stukken.
  • Meng alle ingrediënten.
  • Plaats in de koelkast tot het moment van serveren.

 

3 bijgerechten voor je BBQ


Gegrilde venkel, kerstomaat, rode ui

Dit gerecht is gebaseerd op een recept van Pascale Naessens. Ik voegde enkel de rode ajuin toe, voor nog wat extra kleur (en smaak). Het handige is dat je de schotel al een paar uur op voorhand kunt klaarmaken. Je mag hem gerust op kamertemperatuur bewaren tot je hem serveert.

Nodig:

  • 1 venkel
  • 1 rode ui
  • een 1O-tal kerstomaatjes
  • olijfolie
  • peper, zout, tijm

Bereiding:

  • Snijd het ‘kontje’ en de groene takje van de venkel.
  • Leg de venkel plat en halveer hem.
  • Maak de laagjes venkel los van elkaar.
  • Halveer de kerstomaten.
  • Halveer de ajuin en snij hem in dikke plakken.
  • Schik alle groeten mooi in de ovenschotel.
  • Voeg ook de groene takjes van de venkel toe.
  • Besprenkel royaal met olijfolie.
  • Kruid met peper, zout (fleur de sel) en wat tijm.
  • Plaats 20 min in een voorverwarmde oven van 200°C.

3 bijgerechten voor je BBQ


Pesto van radijs

Als we vroeger radijsjes aten, dan gaf ik het loof altijd aan ons konijntje Sliese, die er verzot op was. Nu we geen konijn meer hebben, vind ik het zo een zonde om de blaadjes in de compostbak te gooien. Ik had eens gelezen dat je daar pesto van kunt maken. Het proberen waard, niet?

Ik nam het pesto-recept van Jeroen Meus en verving de basilicum door radijsblaadjes. Toegegeven, ik was zelf heel benieuwd naar het resultaat. Tot mijn verbazing proef je het verschil amper! Echt waar! Deze #nowaste pesto zal in de zomer dus nog vaak op het menu staan (zoals: telkens we radijsjes eten…). Gebruik enkel verse blaadjes en liefst onbespoten (bio of uit eigen tuin). Vergeet zeker het citroensap niet toe te voegen. Dat geeft een extra frisse toets aan de pesto!

Recept:

Voor de pesto mix je:

  • 60 g radijsblaadjes (of basilicumbaadjes)
  • 60 g pijnboompitten
  • 80 g Parmezaanse kaas
  • 1 teentje look
  • 1 dl olijfolie

Breng de pesto op smaak met het sap van ½ citroen en wat peper/zout.

Serveer deze pesto bij de apero als dip of bij je BBQ als sausje. Lekker bij gegrilde scampi of een stukje kip.