Deze minestrone met 8 groenten kadert in onze ‘goede voornemens’ na de zomervakantie. Want 1 september is toch eigenlijk ook een beetje 1 januari, niet? Dit jaar was dat niet anders, al viel het met de vakantiekilo’s best nog mee. Misschien omdat ik sinds juni naast koken en eten een nieuwe hobby heb: lopen!
Op reis in Frankrijk ging ik zelfs om de twee dagen lopen. ’s Morgens vroeg het huis uit sluipen en in alle rust en stilte de dag zien aanbreken tussen de zonnebloemen en de wijngaarden: I loved it! Tot voor kort begreep ik niets van dat soort mensen (lopen op vakantie?). Maar kijk, het kan verkeren…
Tweede goede voornemen: gezonder eten! (What else?) En dus ruilen we vanaf nu op zaterdag onze pistoleetjes met préparé voor minestrone soep. Veel verse groenten (deze zomer bijna uitsluitend uit de tuin van onze hofleverancier, danku ma en pa), een klein beetje pasta en voor de finishing touch wat Parmesan on top. Het blijft toch nog altijd weekend eh!
Mijn eerste portie minestrone maakte ik heel intuïtief (ik had net een levering gehad van mijn hofleverancier), maar omdat ze zo in de smaak viel heb ik het recept toch vlug opgeschreven. Gelukkig, want er bleek veel vraag naar op Instagram. Dit is minestrone met 8 groenten, maar het mag gerust ook met eentje meer of minder 🙂
De pot waarin ik minestrone maak is van GreenPan. De collectie heet ‘Featherweights’ omdat ze vederlicht zijn (50% lichter dan de klassieke gietijzeren potten voor stoofpotjes). En trust me, dat verschil voel je echt goed! De anti-aanbaklaag is echt top en de potten zien er ook heel tof en retro uit.
Ik ben zelf oprecht van van de pannen van Greenpan:
- De pannen zijn beter voor je gezondheid en voor het milieu (geen schadelijke stoffen bij de productie ervan en dus ook geen schadelijke dampen bij het bakken)
- De antikleeflaag is echt top (bakken zonder plakken met minder vetstof én heel gemakkelijk schoon te maken)
- De pannen kunnen temperaturen aan tot 450°C (veel hoger dan de traditionele antikleefpan, ideaal om te wokken bijvoorbeeld)
- Ik vind ze supermooi van design (een argument als een ander toch?)
Meer soeprecepten vind je hier.
Nodig voor de Minestrone met 8 groenten
- 1 ui
- 1 teen look
- 2 wortels
- 1 venkel
- 1 rode paprika
- 1 courgette
- 1 kopje diepvrieserwtjes
- 1 blik kidneybonen, uitgelekt
- 2 blikken gepelde tomaten
- 1 blik tomatenpuree
- 2 blokjes groentenbouillon
- 1 kl harissa (of een halve chilipeper)
- 100 g mini farfalle (of andere kleine pasta)
- platte peterselie
- (optioneel) Parmezaanse kaas
Bereiding Minestrone met 8 groenten
- Kuis de groenten en snijd ze in kleine stukjes.
- Stoof de ui aan en voeg daarna de look toe.
- Voeg de wortel toe en laat even aanstoven.
- Idem voor de venkel, paprika en courgette (in die volgorde).
- Voeg de harissa en tomatenpuree toe en laat even mee bakken.
- Voeg de gepelde tomaten toe en 1,5 liter kokend water.
- Voeg de groentenbouillon toe.
- Laat een kwartiertje pruttelen tot de groenten gaar zijn.
- Voeg de pasta toe.
- 2 minuten voor de pasta gaar is: voeg de diepvrieserwtjes toe.
- Zet na 2 min. het vuur uit en voeg de kidneybonen toe.
- Proef of de soep zout genoeg is en kruid indien nodig bij.
- Serveer met (witte) peper, platte peterselie en geraspte Parmezaanse kaas.
Tips
Voor extra smaak: bind peterseliestengels samen met keukentouw en laat dit meekoken in de soep. Voeg eventueel een blaadje laurier toe (als je dan toch in de weer bent met keukentouw).
Ik vind het lekker om dit gerecht af te kruiden met witte peper i.p.v. de zwarte peper die ik meestal gebruik. Probeer het ook eens!
Heb je niet alle groenten in huis? Geen nood, het kan ook perfect met minder of andere groenten. Zo maakte ik ondertussen ook al minestrone met knolselder i.p.v. venkel.
Wil je het nog gezonder of glutenvrij? Laat dan de pasta weg.