Dit gezond plattekaasdessertje is gebaseerd op een herinnering uit mijn kindertijd.

Toen ik klein was, deden we niet echt aan dessertjes na het eten. Behalve als het familiefeest was. Dan was het dessert én taart. Dat is nog altijd zo (ongeacht het aantal gangen dat eraan voorafgaat).

Soms aten we wel eens dessertjes als avondeten. Zoals een ijskoude kaastaart of warme rijstpap met bruine suiker. Of pannenkoeken. Those were the days 🙂 Nu worden die momenten overgedaan met de kleinkinderen. L’histoire se répète …

Een dessertje dat wél af en toe eens zonder speciale gelegenheid op tafel kwam, was eentje met plattekaas, opgeklopt eiwit en ananas uit blik. Mama had het uitgescheurd uit een Zonnekind of Zonneland en het kreeg zelfs een plekje in de deur van de keukenkast (waar korte recepten met plakband werden opgehangen). Ik vermoed omdat het een lekker, gemakkelijk en vrij gezond dessertje was.

Ook in ons gezin zijn dessertjes eerder de uitzondering, al moet ik toegeven dat er in coronatijd toch wel iets meer gebakken en gesnoept wordt. In de namiddag, wanneer de meisjes een hongerke krijgen (wat ze eigenlijk de hele dag door hebben) geef ik ze een gezond 4-uurtje: yoghurt met fruit, een smoothie of nicecream (een gezond ijsje van bevroren banaan).

Vandaag had ik eens zin in iets anders en het potje plattekaas in de frigo werd het vertrekpunt. Gekocht voor een heel andere bereiding, maar ik kreeg ineens zin in het luchtige dessertje uit mijn kindertijd. Ik besloot er een gepimpte versie van te maken met twee exotische vruchten uit de fruitschaal: mango en passievrucht. Want had ik onlangs niet zo’n heerlijk dessertje met dat fruit zien passeren bij mijn collega Annelies van Een Lepeltje Lekkers?

Ik weet niet of mijn mama dit dessertje ook in de keukenkast zou gehangen hebben. Ik zou het in elk geval wel cool vinden als Julie en Olivia over x aantal jaar nog eens op zoek zouden gaan naar “dat gezond plattekaasdessertje van mama’s blog“. Who knows… Hun reactie deze namiddag was in elk geval al veelbelovend!


Nodig voor het gezond plattekaasdessertje:

(goed voor 4 grote of 8 kleine dessertjes)

  • 500 g plattekaas
  • 2 eieren
  • 40 g suiker (evt. 30 g gewone + 1 zakje vanillesuiker)
  • 1 onbespoten citroen

Voor de afwerking:

  • 1/2 mango
  • 2 passievruchten
  • beetje granola of verkruimelde koekjes
  • munt

Gebruik gerust ander (seizoens)fruit zoals aardbeien, frambozen, blauwe bessen, … Of waarom niet: stukjes ananas of perzik uit blik (zoals in de goede oude tijd ;-)).

Bereiding gezond plattekaasdessertje:

  • Splits de eieren.
  • Roer het eigeel door de plattekaas.
  • Voeg de suiker toe, samen met enkele druppels citroensap en wat zeste. Roer goed om.
  • Klop het eiwit stevig op en meng het daarna voorzichtig door de plattekaas.
  • Verdeel het mengsel over je potjes en laat minstens een half uur opstijven in de frigo.
  • Snijd de mango in kleine stukjes.
  • Halveer de passievruchten en meng het vruchtvlees onder de mango.
  • Versier je plattekaasdessertje voor het serveren met het fruit, wat granola en verse munt.

gezond plattekaasdessertje Een gelijkaardig dessertje op de blog is het plattekaasdessert met blauwe bessen.