Na een gezellig weekend (incl. hamburgerbarbecue!) was ik deze week ziek thuis met een vervelende mond- en keelontsteking. Bye bye smaakpapillen! Toen ik mij op vrijdag wat beter voelde, kreeg ik zin om soep te maken. Omdat ik tijd had, werd het kippensoep met kokosmelk, een slow soup, met zelfgemaakte kippenbouillon. Ideaal om nog wat verder uit te zieken.
Wie een snelle versie van deze soep wil maken, kan gewoon bouillonblokjes van kip gebruiken, al vond ik het toch de moeite om eens zelf bouillon te maken. Alleen al voor die blinkende oogjes op de bouillon. Zo mooi!
Meer soeplectuur? Lees mijn Ode aan de soep of De Soepwetten van de blog Jonge Sla.
Nodig voor de kippensoep met kokosmelk:
Voor de bouillon
- 4 kippenbillen (bovenbil + onderbil)
- 1 dikke ui, in grove stukken
- 2 wortelen, in grove stukken
- 2 stengels prei (en/of selder), in grove stukken
- 2 teentjes look
- 1 laurierblad
- 8 zwarte peperkorrels
- 2,5 liter water
Voor de soep
- 2 cm verse gember, geraspt
- 1 teentje knoflook, fijngesnipperd
- 1 sjalot, fijngesnipperd
- 1 groene appel, geraspt
- 2 el currypoeder
- een half blik gepelde tomaten
- 200 ml kokosmelk (of meer voor een romiger soep)
- pijpajuin
Bereiding kippensoep met kokosmelk:
De bouillon
- Verwarm alle ingrediƫnten samen in een grote pot.
- Laat ongeveer een half uur sudderen.
- Laat alles afkoelen.
- Haal de kip uit de pan en haal het vlees van de botten.
De soep
- Stoof de gember, de knoflook, de appel en de sjalot op een zacht vuurtje.
- Voeg currypoeder toe en roer.
- Voeg de gepelde tomaten toe.
- Laat even sudderen.
- Plaats een zeef boven de pot en giet de bouillon erbij.
- Laat nog 10 min. sudderen en mix.
- Giet de kokosroom erbij.
- Dien op met fijngesnipperde pijpajuin en wat kippenvlees van de bouillon