Andijvie met ajuinsaus en spek is een van de lievelingsgerechten uit mijn jeugd. Toen ik op mijn twintigste na een Erasmussemester in Frankrijk naar huis ging en mocht kiezen wat mijn mama bij thuiskomst moest klaarmaken, werd het dit gerecht.

Ik wil niet al te culinair doen over deze eenvoudige boerenkost, maar volgens mij is het zo’n toppertje omdat het de perfecte combinatie van smaken bevat: zoete ajuinsaus, zoute spekblokjes, zure vinaigrette en bittere andijvie. (Umami was nog niet ontdekt toen dit gerecht werd uitgevonden :-))

Deze andijvie met ajuinsaus en spek werd opgepikt door Libelle voor een artikel over budgetkoken. Je leest het hier. Meer lezen over de nostalgische keuken van mijn jeugd? Lees het blogartikel Geluk kun je koken.


Nodig voor de andijvie met ajuinsaus en spek:

  • 1 andijvie
  • spekblokjes (+/-100 gram per persoon)
  • bloemige aardappelen
  • 2 ajuinen (voor een halve liter saus)
  • 1 bouillonblokje (kip of groenten)
  • (arachide)olie en azijn
  • donkere sausbinder

Ik vind het moeilijk om hoeveelheden te geven voor dit gerecht. Wij eten met twee personen een volledige andijvie op. Dit is echt het hoofdbestanddeel van het gerecht. De hoeveelheid spekblokjes en aardappelen kun je zelf kiezen, naargelang van de hoeveelheid vlees en aardappelen die je wenst te eten per persoon. Het is geen exacte wetenschap!


Bereiding:

  • Schil de aardappelen en kook ze gaar.
  • Verwijder de buitenste (donkere) bladeren van de andijvie en snijd de andijvie in heel fijne reepjes.
  • Maak een vinaigrette van (arachide)olie, azijn, peper en zout. Wees niet te zuinig met de azijn, de vinaigrette mag goed zuur zijn.
  • Verdeel de vinaigrette over de andijvie. Er mag redelijk wat op!
  • Wie wil kan de spekblokjes aanbakken, maar wij eten ze gewoon zo, niet gebakken dus.

Maak de ajuinsaus:

  • Stoof de ajuinen op een hoog vuur aan in goeie boter tot ze donkerbruin kleuren.
  • Voeg een scheutje warm water toe en roer tot het water verdampt is en de ajuinen weer wat bakken in de pan.
  • Herhaal dit een paar keer en voeg dan een grotere hoeveelheid water toe, zodat je een saus krijgt.
  • Voeg een bouillonblokje toe (begin met een half en proef of er nog meer bij moet, het hangt af van je hoeveelheid saus).
  • Kruid met flink wat zwarte peper van de molen en evt. nog wat zout.
  • Voeg wat azijn toe naar smaak.
  • Bind de saus met donkere sausbinder. Ze mag nog lopend zijn.

Dresseer je bord:

  • Plet de gekookte aardappelen en meng ze met wat ajuinsaus.
  • Hierop komt flink wat andijvie met zure vinaigrette.
  • Strooi er wat spekblokjes over.
  • Werk af met nog wat ajuinsaus.

Ik vind het gerecht het lekkerste als je alles daarna mengt op je bord, maar wie niet zo’n fan is van mengelmoes, kan het ook gewoon zo opeten. Smakelijk!


Tip:

De ajuinsaus kun je ook in grotere hoeveelheid maken en in porties invriezen in de diepvries. In dat geval voeg je de sausbinder nog niet toe aan de portie die je invriest. Het is beter om de saus na het ontdooien te binden.

 

Andijvie met ajuinsaus en spek andijvie met ajuinsaus en spek