Deze misosoep leerde ik maken tijdens een detox workshop. Toegegeven, ik had wat getwijfeld om mij in te schrijven, want bij mijn levensgenieter Joske en mijn twee kleine spruiten staat detox food niet echt hoog op de agenda. Maar de workshop werd gegeven door de immer sympathieke en energieke Stefanie van Foodlove (de Gentse Steffi Vertriest, zeg maar) én hij ging door bij Bureau/Cuisine, een culinair werkhuis in mijn home town Melle, dus ik besloot om er toch maar voor te gaan. Plezant en lekker zou het sowieso worden, of ik de recepten ook thuis zou maken, dat zag ik dan later wel.

Goeie voornemens

Gisteren, de dag na thuiskomst van ons Spanje-reisje, besloten we – as always – om ‘wat gezonder te gaan leven’ (#goeievoornemens weetjewel). En had ik daar niet onlangs een detox workshop gevolgd? Juist! Ik wist meteen welke gerechtjes ik zou maken: miso-soep als lunch en een watermeloendrankje als healthy snack.

Miso-pasta en sobanoedels, ik had ze al ongeveer een jaar in mijn berging liggen. Hier en daar gezien op Instagram, aangeschaft en verder niets mee aangevangen… Groot was mijn vreugde toen er tijdens de detox workshop miso-soep met sobanoedels op het programma stond. Twee vliegen in één klap! (En gelukkig hebben beide producten een heeeel lange houdbaarheidsdatum :-))

Miin eigen versie

Het recept hieronder is geïnspireerd op het recept uit de workshop, met enkele kleine aanpassingen:

  1. Ik heb het recept iets toegankelijker gemaakt, voor wie net als ik zijn eerste stapjes zet in dit soort keuken (alles, behalve de miso, vind je gewoon in de supermarkt).
  2. De hoeveelheden zijn wat anders, met meer noedels en groenten, om er een vullende maaltijdsoep van te maken (en ok, ik geef het toe, ik kan gewoon geen hoeveelheden uit een recept volgen…).

In de originele soep wordt kombu gebruikt, een zeewier dat smaak afgeeft aan de soep. Ik heb dit vervangen door een ‘ouderwets’ bouillonblokje (lieve Stefanie, vergeef mij deze heiligschennis…).

Sobanoedels zijn Japanse noedels, gemaakt van boekweitmeel (vaak in combinatie met een ander meel). Je vindt ze tegenwoordig ook in veel supermarkten. Toch niet in de jouwe? Of vind je ze niet lekker? Ga dan voor woknoedels of zelfs voor volkoren spaghetti. Die verkopen ze overal.

Miso pasta

Miso is een Japanse crème of pasta, gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Hoe lichter van kleur, hoe zachter van smaak. Voor deze soep gebruik je best de lichte Shiro Miso. Ik kocht een pak van 300 g van het merk Lima. Vind je die niet in je supermarkt en heb je geen biowinkel in de buurt? Laat de miso dan gewoon weg. Maar, dan is het toch geen miso-soep meer, hoor ik je denken. Terechte opmerking! Maar je hebt wel nog een lekker gezond soepje (zonder de smaak en de eigenschappen van de miso weliswaar).

Heb je geen ervaring met sojasaus en/of sesamolie en vraag je je af of je je die ingrediënten wel zou aanschaffen voor deze soep? Ik zou zeggen: Ja! Zeker als je ook graag wokt. Je vindt ze in de meeste supermarkten en ze geven een speciale toets aan al je oosterse gerechten. Gebruik sesamolie wel met mate, want de smaak mag niet overheersen. Mijn standaard wok thuis bestaat uit gewokte groenten (rode paprika, broccoli, sluimererwten en sojascheuten), woknoedels, look en gember, enkele eetlepels sojasaus en een klein scheutje sesamolie. Altijd lekker!


Nodig voor de misosoep:

(voor +/- 4 borden, wij aten dit met 2 op als lunch)

  • 100 g sobanoedels (of woknoedels)
  • 100 g sojascheuten
  • 1 bakje champignons, schoongemaakt en in schijfjes
  • ½ bussel lente-ui, in fijne ringen gesneden (het wit en het groen apart houden)
  • 1 dikke teen look, geperst
  • (optioneel) 1 dikke duim gember, geraspt
  • 1 grote soeplepel miso-pasta
  • 1 bouillonblokje van groenten
  • sojasaus (naar smaak)
  • sesamolie (naar smaak)
  • limoensap (naar smaak)

Bereiding misosoep:

  • Kook de noedels volgens de verpakking (ik vind het handig om ze in 2 te breken).
  • Giet af, spoel met koud water en roer er wat sesamolie door (tegen het kleven).
  • Verhit een scheut (kokos)olie in een pan.
  • Voeg de champignons en het wit van de lente-uit toe en laat even aanbakken.
  • Voeg de geperste look toe (en de geraspte gember)
  • Voeg 2 liter (kokend) water toe en het bouillonblokje.
  • Laat 5 minuten pruttelen.
  • Zet het vuur uit en voeg de sojascheuten toe.
  • Los de miso-pasta op in een soeplepel van het kookvocht (in een apart kommetje).
  • Voeg de miso toe aan de soep en roer even.
  • Breng de soep naar wens op smaak met sojasaus, sesamolie en limoensap.
  • (Richtlijn nodig? 2 el sojasaus, 1 theelepel sesamolie, 1 el limoensap)
  • Schik de noedels in een bord, overgiet met de soep en werk af met wat groen van lente-uit.

Tips:

  • Voeg de miso-pasta pas na het koken toe, want anders verliest ze haar gezonde eigenschappen!
  • Ook lekker met wat koriander (als je dit lust).
  • Het gerecht wordt vaak geserveerd met een gekookt eitje. Je voegt dit pas op het einde toe, gehalveerd.

 

misosoep

Stefanie van Foodlove in actie tijdens de detox workshop.

Misosoep

Tijdens de detox workshop maakte ik ook mijn eerste Buddha Bowl.