Chili con carne dat is voor ons dé perfecte festivalkost. Donderdag is het weer zover: onze jaarlijkse afspraak met Rock Werchter. De hoogmis van muziek, vriendschap, frisse pintjes en culinaire vetzakkerij. De schrik zit erin dat het dit jaar ook de hoogmis van regenbuien en modderbaden wordt. Helaas, de (meeste) parkings en campings staan onder water en de Frank voorspelt weinig positiefs. Maar het gemoed zit goed en de goesting is er.

Rocking it since 2009

Rock Werchter is een traditie sinds 2009. Op een paar slecht getimede zwangerschappen en geboortes na, waren we elk jaar van de partij. De vaste gezelschap bestaat uit 6 vrienden, de vaste uitrusting uit 3 slaaptenten, een materiaaltent, 6 campingstoelen, een frigobox en een partytent (in 2009 gezamenlijk aangekocht voor 25 euro!). Geen fancy blokhut met bubbelbad voor ons, wij creëren onze eigen ‘luxe’ 🙂

Werchter-chili

Eveneens onmisbaar: de Werchter-chili-con-carne! Sinds dat gerecht tijdens de eerste jaargang op het menu belandde, moet en zal er Chili zijn op Werchter. Zelfs toen Joske en ik in 2013 Werchterbaby Julie kregen (en we dus for obvious reasons een editie moesten overslaan) was er chili. Die had ik op voorhand klaargemaakt en ingevroren. De chili gaat trouwens elk jaar diepgevroren mee in de frigobox. Dat koelt de pintjes. Jaja, er is over nagedacht 🙂

Werchter-chill

Naast de Werchter-chili genieten we ook 4 dagen lang van de Werchter-chill. Geen wekker, geen deadlines, geen kinderen om te voeden of te verversen (dank u, oma’s en opa’s). Wanneer er al eens een stress-momentje ontstaat, dan is het meestal drank- of food gerelateerd (Wie gaat om de volgende pint? Wat gaan we eten?). Zodra dat goed zit, zijn we weer te genieten (op dat vlak verschillen we niet zoveel van onze kinderen).

Den Jack-Op

Sinds een paar jaar hebben we in het dorp een verborgen parel ontdekt: het Werchter-museum, door ons gezelschap omgedoopt tot Den Jack-Op, naar het bier dat er geserveerd wordt (van de gelijknamige brouwerij). Waarom dit plekje een echte parel is? Je kunt er 1) rustig zitten op een echte stoel (en op een echt toilet!) 2) een frisse Jack-Op drinken uit een echt glas 3) je eigen plaatje kiezen op de ouderwetse Juke Box. Voor wie ons wil vinden tussen het ontbijt en de eerste optredens: den Jack-Op it is!

Muziek!

Ik zou het nog bijna vergeten, maar Werchter draait uiteraard ook om goeie muziek! Ik kijk dit jaar vooral uit naar Paul McCartney (een Beatle! Op Werchter!), The Van Jets, Black Box Revelation, Rammstein, Goose, Editors en Florence + The Machine. The Offspring stond ook gepland, maar ik vrees dat voetbal-op-groot-scherm het vrijdag zal winnen van jeugdsentiment. Aan self esteem zal het onze Rode Duivels wellicht niet ontbreken na de verpletterende 4-0 tegen Hongarije. Een duivelse overwinning op Wales én een doorbraak van Die Sonne, meer moet dat niet zijn op een Werchter-vrijdag.


Nodig voor de chili con Carne:

  • 3 rode paprika’s
  • 3 grote uien
  • 3 tenen look
  • 4 blikken gepelde tomaten (van 400g)
  • 2 blikjes tomatenpuree (van 140 g)
  • 2 grote blikken rode bonen
  • 1,5 kg gemengd gehakt (rund/varken)
  • komijnpoeder
  • spicy kruiden (rode peper, sambal oelek, cayennepeper, Tabasco of harissa)
  • (optioneel) Worcestersaus en nootmuskaat

Deze hoeveelheid is goed voor ongeveer 4 à 5 liter chili. Je kunt de overschot ook gemakkelijk invriezen.

Bereiding chili con carne:

  • Snij de ui in fijne stukjes en bak glazig in olijfolie.
  • Voeg na 2 minuten de fijngesneden of geperste look toe.
  • Snij de paprika in fijne stukjes en voeg toe. Roer om.
  • Kruid alles met goed wat komijn, peper, zout.
  • Voeg een pikantmaker toe. Ik gebruikte deze keer Harissa.
  • Voeg de tomatenpuree toe en laat even mee garen.
  • Voeg de blikken gepelde tomaten toe.
  • Laat een 1O-tal minuten pruttelen zonder deksel.
  • Neem de pan van het vuur en zet een grote braadpan in de plaats.
  • Bak het gehakt (krokant) aan in olijfolie. Ik deed het in 2 keer.
  • Kruid het gehakt met peper, zout, nootmuskaat en komijn (en evt. worcestersaus).
  • Doe het gehakt bij de saus.
  • Laat een half uurtje pruttelen op laag vuur, zonder deksel.
  • Proef of er genoeg komijn in is en of het spicy genoeg smaakt.
  • Spoel de rode bonen in een zeef of vergiet en voeg ze toe.
  • Roer om. Klaar!
  • Serveer Werchter-style = met Turks brood
  • Of serveer fancy style = in tortillawraps met zure room, guacamole en ijsbergsla.

 

4 tips voor het perfecte gebakken gehakt:

  1. Het gehakt mag niet koken in zijn eigen vocht, maar is veel lekkerder met een gebakken korstje (tip van Jeroen Meus). Een grote hoeveelheid bak je dus beter apart aan in een grote braadpan, indien nodig zelfs in meerdere keren.
  2. Afkruiden van varkensvlees (en dus ook gehakt) doe ik altijd met nootmuskaat (tip van mijn meme).
  3. Wanneer het gehakt gaar is, voeg ik nog een scheutje Worcestersaus toe voor extra smaak (tip van het restaurant waar ik als student vakantiejob deed).
  4. Ik gebruik een spatel of zeef om het gehakt bij de groentensaus te scheppen. Zo blijft het overtollige vet in de braadpan en is je saus minder vet (tip van mezelf :)).

Ik bereid mijn gehakt ook altijd op deze manier wanneer ik een grote pot spaghettisaus maak. Probeer het eens, echt lekker! Als alternatief voor de worcestersaus kun je ook rode wijn gebruiken.

Fan van gehakt? Maak dan zeker ook eens deze gehaktballetjes met mozzarella.

Chili con carne chili con carne

2 Werchter-baby’s (editie 2013)