Deze winter stond hier bijna wekelijks ‘plaattaart’ op het menu. Het concept is simpel: je neemt een vel kant-en-klaar deeg, je smeert er een lekkere spread op (zure room, philadephia, ricotta) en belegt het met een paar toppings naar keuze (groenten, kaas, vlees, …). Een beetje zoals een pizza, maar dan zonder tomatensaus of zoals een quiche, maar dan platter.

Het gerecht is hier thuis erg populair. Het woord ‘plaattaart’ daarentegen niet. Joske wil er niet van horen. Hij vindt het een onnozel woord. En ik eigenlijk ook wel een beetje. Daarom noem ik het ook wel ‘pizza bianco’. Want wat Italiaans klinkt, kan toch nooit slecht zijn? Ook de Duitsers hebben er een woord voor: Flammkuchen. Traditioneel belegd met zure room, ui en spek.

Deze winter waren wij nogal fan van de Flammkuchen met witloof, spekjes en Belgische kaas van Jeroen Meus. Zalige plaattaart! (Oeps!). Maar nu de lente in het land is en de witte asperges overal liggen te blinken, vond ik het tijd voor mijn eigen lenteversie van dit gerecht.


Nodig voor de plaattaart met asperges en ham

  • 1 vel kruimeldeeg (of bladerdeeg)
  • 500 g asperges
  • 4 eieren
  • 1 klein potje zure room
  • 2 el fijngehakte bieslook
  • 6 sneetjes Gandaham
  • zwarte Tellicherry Peper van Santa Maria
  • (optioneel) Parmezaanse kaas

Bereiding plaattaart met asperges en ham

  • Verwarm je oven voor op 200°C.
  • Schil de asperges.
  • Breng een ruime pot water aan de kook en laat de asperges hier ongeveer 10 min in koken.
  • Schep de asperges uit de pot en koel ze af onder stromend water of in een kom met ijs.
  • Laat de asperges daarna uitlekken op een bord met keukenpapier.
  • Plaats voorzichtig 4 eitjes in de pot met kokend water en laat ze 7 minuten koken (= zachtgekookt).
  • Koel de eitjes af onder stromend water of in een kom met ijs.
  • Rol het vel bladerdeeg open en prik er met een vork gaatjes in.
  • Meng in een kommetje de zure room met de bieslook. Breng op smaak met zout en flink wat versgemalen peper.
  • Bestrijk het vel bladerdeeg met de zure room en schik er de asperges en ham op.
  • Voor de kaasliefhebbers: werk af met enkele schilfers Parmezaanse kaas.
  • Bak de aspergetaart een 20-tal minuten, tot de bodem krokant is.
  • Pel ondertussen de eitjes en halveer ze.
  • Haal de aspergetaart uit de oven en schik er de gehalveerde eitjes op.
  • Kruid de eitjes met Fleur de Sel en nog wat versgemalen peper.
  • Serveer met een fris groen slaatje.
  • Smakelijk!

Tips

Ik rol mijn vel kant-en-klaar bladerdeeg altijd nog wat uit met mijn deegrol, om zo een dunner deeg en wat meer oppervlak te bekomen (= meer plaats voor de toppings!).

Elke oven is anders, maar ik heb ondervonden dat dit de beste manier is om een quiche of pizza met krokante bodem te bekomen met mijn oven: ik zet de oven op 200°C, boven- en onderwarmte (dus geen warmelucht). Ik plaats de pizza met het bijhorende bakpapier op een pizzaplaat en zet die op de bodem van de oven. Na 10 min. (wanneer het deeg al wat vaster geworden is), verwijder ik de bakplaat en plaats ik de pizza met bakpapier rechtstreeks op de bodem van de oven en laat die nog een 10-tal minuten verder bakken. Nooit meer een slappe bodem met deze truc!

Deze aspergetaart is ook lekker met groene asperges en pancetta of gerookt spek. Ideaal wanneer het seizoen van de witte asperges afgelopen is!


Dit gerechtje maakte ik i.s.m. Santa Maria kruiden. Voor hun Tellicherry pepermolen gebruiken zij enkel de grootste peperkorrels. Die hebben langer aan de plant gehangen, waardoor ze intenser van smaak zijn. Meer info over de Santa Maria kruiden vind je hier.

img_0720.jpg

IMG_0752