Vegan kooklessen

Ik volg sinds kort kooklessen bij Avalon. Mijn inwijding in het veganistische koken! Wie de carnivoor/kaaslover waarmee ik samenleef kent, fronst nu wellicht de wenkbrauwen, maar ik wilde mij graag eens verdiepen in een aantal nieuwe smaken en combinaties.

De eerste twee kooklessen (‘sausjes, dips en dressings’ en ‘frisse salades’) waren heel leerrijk en lekker. Zelfs Joske wist de gerechtjes die ik thuis maakte te appreciëren, al moet ik wel toegeven dat ik ze bij een BBQ serveerde. Tja, ik ken mijn Pappenheimer…

Toen de veganistische lesgeefster in kookles 2 vroeg wie er al een paar gerechtjes uit kookles 1 geprobeerd had, was ik gegeneerd dat ik mijn vinger niet in de lucht kon steken. Daar bracht ik na de tweede kookles verandering in. Op een vrijdagavond kwam mijn zus bij ons eten en aangezien zij ook een echte foodie is, besloot ik een paar nieuwe recepten uit mijn kookles uit te proberen. Ik serveerde deze 3 side dishes voor je barbecue bij zelfgemaakte hamburgers.


3 side dishes voor je barbecue

1. Bulgursalade met gegrilde groeten

  • 1 kop bulgur koken volgens de verpakking en laten afkoelen
  • 1 kleine courgette, 1 gele paprika, 1 grote wortel en 1 grote rode ui in stukjes snijden en in de oven roosteren met olijfolie en peper/zout (20 minuten op 200°C)
  • Dressing = olijfolie, citroen, citroenzeste, komijn, peper, zout
  • De groenten wat laten afkoelen en vervolgens alles mengen.
  • Opdienen op een bedje van babyspinazie of gemengde sla.

Variaties:

  • De bulgur kun je vervangen door couscous, rijst, pasta, gerst, …
  • Je kunt variëren met andere groenten (venkel, rode paprika, pompoen, aubergine, …)
  • Dressing: in de kookles gebruikten we appelsiensap ipv citroensap (hangt ervan af of je meer zin hebt in een zoete of zure salade).

Bekijk ook de kookvideo van dit recept die ik maakte voor de serie Pottenijken van Colruyt.


2. Broccolipesto

  • een halve broccoli (gestoomd en afgekoeld)
  • een kleine teen look (of een halve grote teen look)
  • 1 el gehakte peterselie
  • 1 el amandelpoeder
  • olijfolie
  • peper en zout.

Alles mixen en klaar!

Je kunt dit ook als dipsausje serveren bij een apero, maar ik vind het een originele manier om wat extra groenten op het bord te toveren.


3. Oosterse tomatensalade

  • Dressing = 1 el olijfolie, 1 el sesamolie, 1 el rijstazijn, 4 cm geraspte gember, 2 stengels pijpajuin (fijngesneden), 1 el mosterdzaadjes (opstioneel). Alles goed mengen.
  • De tomaten in partjes snijden en ze voor het serveren even laten marineren in de dressing.
  • Je mag ook meer sesamolie gebruiken en de olijfolie weglaten, maar ik heb zelf niet graag dat de sesamolie te veel overheerst.

 

3 side dishes voor je barbecue

Welke van deze 3 side dishes voor je barbecue ga jij eens maken?