Een mini-portie soep is altijd een dankbaar hapje. Je kunt het gemakkelijk op voorhand maken en als je het glaasje pimpt met kaas, vis, room en/of verse kruiden ziet het er meteen feestelijk uit.

Ik maakte voor de kerstfeesten twee – ik geef het toe – minder toegankelijke soepjes die ik zelf echt superlekker vind. Check zeker ook eens het recept voor witloofsoep.

Twijfel je of je gasten meer van zoet (biet) of bitter (witloof) houden? Maak ze allebei! (Of maak voor de zekerheid dan toch maar tomatensoep met balletjes :-))

Nodig voor de soep van rode biet:

  • 2 grote rode bieten
  • 1 ajuin
  • 1 bouillonblokje (kip of groenten)

Voor de garnering:

  • Roomkaas (bv. St. Môret)
  • Bieslook

Bereiding:

  • Schil de rode biet en snijd in stukken.
  • Pel de ui en snijd in stukken.
  • Bak de groenten aan in een klontje goeie boter.
  • Laat even aanstoven.
  • Voeg water toe tot de groenten net onder staan.
  • Voeg het bouillonblokje toe.
  • Laat de soep een 20-tal minuten koken, tot de biet zacht is.
  • Mix de soep en kruid naar smaak met peper en zout.
  • Garneer met roomkaas en bieslook.

Tips:

Je kunt ook voorgekookte rode bietjes gebruiken. Stoof de ui dan voldoende lang aan in de boter (zodat hij al wat gaart) en laat de soep wat minder lang koken.

Vind je de soep te zoet, voeg dan een blik gepelde tomaten toe.

Hapje: soep van rode biet