Nu het kerstdiner (bijna) verteerd is, kunnen we al beginnen te plannen voor het volgende eetfestijn. En neen, bij ons is dat niet oudejaarsavond, maar de verjaardag van mijn mama! Die verjaart op 29 december en dus hebben wij traditiegetrouw nog een extra feest tussen kerst en nieuw.

Aangezien ze dit jaar 60 wordt (oeps, mag ik dat hier eigenlijk wel zeggen?), hebben mijn zus en ik beslist om haar te verrassen met catering aan huis. Ze moet dus voor een keertje niet zelf achter de kookpotten staan op haar verjaardag. Wie weet zullen er enkele van onderstaande hapjes op het menu staan… Ik ga nog niet te veel verklappen, want mama en de rest van de familie lezen mee (het is hun geraden, haha!) 🙂


Rilette van sardines met appel en venkel

Deze sardientjesrilette at ik onlangs in Souperette, een van mijn favoriete lunchadresjes in Gent (eigenlijk Ledeberg). Ik kies er altijd voor de assiette mixte, ideaal voor mensen zoals ik die moeilijk kunnen kiezen en het liefste gewoon alles van de kaart willen proeven. Want dat krijg je namelijk: een bord met een mini-portie van alle slaatjes en broodbeleg van het weekmenu.

Deze rilette vond ik zo lekker dat ik nog een koffie bestelde en wachtte tot de midsadagdrukte voorbij was. Voorzichtig ging ik aan de toog vragen of ik het recept kon krijgen. Dat bleek geen enkel probleem. Ik vertrok naar huis met een uitgebreide ingrediëntenlijst én nog een extra receptje (rivierkreeftjes met lookmayonaise ). De sympathieke dame achter de toog deelde duidelijk mijn enthousiasme. Zalig, toch?


Nodig voor de rilette van sardines:

  • 1 blik sardientjes op olie (verwijder de graat in het midden)
  • 1 gezouten ansjovisfilet
  • 50 gram roomkaas (type St. Môret)
  • 2 el venkel, in kleine blokjes
  • 2 el granny smith appel, in kleine blokjes
  • 1 el sjalot, fijngesnipperd
  • 2 koffielepels kappertjes
  • Een paar druppels tabasco
  • Een paar druppels citroensap

Nodig voor de afwerking:

  • Granny smith appel, fijngesneden
  • Venkel, fijngesneden
  • Preischeuten

Bereiding rilette van sardines:

  • Doe de sardientjes (zonder olie), de ansjovis en de roomkaas in een mini-blender.
  • Mix alles glad en roer er de overige ingrediënten onder.
  • Meng in een kom de fijngesneden appel en venkel voor de afwerking.
  • Maak laagjes in een aperitiefglaasje: appel/venkel + rilette + preischeuten.

Tips:

  • Ook lekker op een toastje! Of maak wat meer voor op je boterham.
  • Heb je geen mini-blender, gebruik dan een mixer of plet alles fijn met een vork.

Hapje: rilette van sardines met appel en venkel

 

Tags: