Straks het recept voor het stoofpotje met kip en chorizo, maar eerst tijd voor… een gedicht!

#comfortfood

De herfst kleurt de bomen goudgeel
Onze vijgenboom draagt vruchten noch blad
We staan op bij donker en komen thuis bij dag
De vloerverwarming geeft, de tv-dekentjes doen dienst

De herfst weegt op het gemoed
Met het vallen van het blad vallen we ziek
(een valling)

De zomer lijkt al ver weg
Wintermensen kijken uit naar kerst en nieuw
Maar eerst nog Sint en Piet
De mandarijntjes zijn al daar!

Ook in de keuken is het herfst
Slaatjes maken plaats voor stoofpotjes
Tomaten voor pompoen en paddenstoel
#zomerkost is niet meer
#comfortfood des te meer

We aperitieven nog wel
Maar niet meer op het terras
We eten appeltaart met koffie met melk
En dragen warme (nog net geen wollen) truien

Zomertypes tellen af naar de eerste asperges
Naar nieuwe patatjes uit eigen tuin
Naar lange dagen op sandalen
En de zon op het gezicht

Moeten we echt nog eerst die lange winter door?


Nodig voor het stoofpotje met kip en chorizo:

  • 4 kippendijen (boven- en onderbil)
  • 100 g chorizo (pikant of zacht,), in blokjes gesneden
  • 1 rode paprika, in stukjes gesneden
  • 100 g verse spinazie
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 1 teen look, geperst
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 blik of bokaal witte bonen, gespoeld en uitgelekt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • (optioneel) 1 glas rode wijn
  • gerookt paprikapoeder

Bereiding stoofpotje met kip en chorizo:

  • Kruid de kippendijen met peper en zout.
  • Bak ze in een stoofpot (type Le Creuset) aan op hoog vuur, beide kanten.
  • Haal de kippendijen uit de pot en zet even aan de kant.
  • Bak de chorizo aan in de pot en voeg na 1 min. de ui en look toe.
  • Zet het vuur wat lager.
  • Voeg de paprika en het paprikapoeder toe en laat even stoven.
  • Blus met een glas rode wijn en laat die even uitkoken.
  • Voeg de tomatenpuree en de gepelde tomaten toe.
  • Nu heb je de keuze: ofwel laat je het vel aan de kip (dit geeft smaak af, maar maakt de saus ook vettiger), ofwel haal je het vel eraf. Ik koos het tweede.
  • Wacht tot de saus pruttelt en doe de kippendijen terug in de pot.
  • Laat het geheel een uurtje pruttelen op laag vuur.
  • Haal de kippendijen uit de pot, zet het vuur uit en voeg de verse spinazie toe.
  • Roer om tot de spinazie geslonken is en voeg de witte bonen toe.
  • Roer om en doe de kip er weer bij.*
  • Serveer met puree, rijst of stokbrood.

*Je kunt de kippendijen er weer in hun geheel bij doen, of – als je tafelgenoten niet graag peuzelen – in stukjes. Wacht dan tot de kip wat afgekoeld is, haal het vlees van het bot en snij het in stukjes voordat je het weer toevoegt aan de stoofpot.

Gerookt paprikapoeder vind je in speciaalzaken en in sommige supermarkten (ik vond het bij Delhaize). Het smaakt helemaal anders dan gewoon paprikapoeder en geeft dit stoofpotje met kip en chorizo een speciale toets. Het is echt de moeite om dit eens in huis te halen!

P.S.: Voor wie het nog niet wist, ik ben geen wintermens.

 

stoofpotje met kip en chorizo