Soep is een dankbaar gerecht: goed voor alles en iedereen. Daarom: een ode aan de soep!

1) Om kinderen (meer) groenten te laten eten. Julie vraagt altijd om soep zonder groentjes, waarmee ze eigenlijk ‘soep zonder brokjes’ bedoelt. Ik bevestig dan uiteraard volmondig dat het soep zonder groentjes is. Iedereen content. En natuurlijk is oma’s tomatensoep (met balletjes) de lekkerste. Dat was in mijn kindertijd ook zo. Some things never change. Oma’s soep is altijd de beste soep. Al durft het in Julie’s geval ook wel eens opa te zijn die in de potten roert.

2) Als snelle en gezonde lunch. In mijn poging tot een gezond, fit en slanker lijf is soep een van mijn grootste must-cooks geworden. En niet alleen daarom, ik vind het gewoon veel lekkerder om ’s middags een kom warme soep te eten bij mijn boterhammen of slaatje. Het vult, het verwarmt, het smaakt. Soms is ze zelfgemaakt en soms komt ze van de biowinkel vlakbij het werk. Daar maken ze elke dag verse, goedgekruide soep van biogroenten uit de winkel. Mijn collega’s en ik zijn trouwe fans!

3) Voor wielerhelden bij thuiskomt. In het weekend spreekt Joske soms met zijn wielercompagnons af om de Vlaamse wegen en velden onveilig te maken. Zo ook vorig weekend. Bij het ontbijt kreeg ik de vraag of ik bij de thuiskomst soep kon voorzien. Euh… geen probleem, zeker? Ik was alleen thuis met de twee meisjes en met de oudste had ik zelfs een afspraak bij de kapper. Het moest dus moest een snelle soep worden. Lang leve de diepvriesgroenten! Ik combineerde een zak rode soepmix (van Colruyt) met twee zakjes pompoen uit de tuin van mijn ouders. (Zij geven mij dat gesneden en diepgevroren mee. Ja, ik heb chance.) Om de soep wat te pimpen werkte ik ze af met kokosmelk en peterselie. De wielerhelden – met 50 km in de benen- wisten het te smaken!

Nog meer soeplectuur? Ik heb zelf heel hard genoten van de tekst De Soepwetten op de blog Jonge Sla.

Alle soeprecepten op de Share My Food vind je hier.

 

Ode aan de soep

Tags: