Het kookboek Gewoon Gezond is van Karolien Olaerts a.k.a. Karolas Kitchen. Zij was de eerste foodblogster die ik ‘in ’t echt’ leerde kennen. Ik was toen zelf nog niet zo lang bezig en mocht naar mijn eerste event. Spannend! Voor het eerst onder de bekende mede-bloggers (genre ‘Ik ken u van Instagram’). Ik raakte met Karolien aan de praat en vond haar meteen sympathiek. Een warme persoonlijkheid, zelfverzekerd en een tikkeltje eigenwijs (zoals dat bij een echte Gentse past).

Toen Karolien enkele maanden geleden aankondigde dat ze een boek aan het schrijven was, wist ik dat mijn boekenkast weer een exemplaar rijker zou worden. Uit interesse voor het onderwerp en uit sympathie voor de schrijfster. En ik ben duidelijk niet de enige fan. Na minder dan een maand was het kookboek Gewoon gezond al in derde druk. Zo belandde Karolien in de boekenverkoop boven Pascale Naessens en Jeroen Meus. Als dat geen vinkje waard is op de foodblogger bucket list!


Kookboek Gewoon Gezond

Is ‘Gewoon gezond’ het zoveelste kookboek van een hippe jonge foodie die avocado’s en smoothies promoot? Neen. Karolien is voedingswetenschapper en benadert het onderwerp wetenschappelijk en met een kritische blik. Is het dan geen saai boek? Zeker niet! Het bevat een interessante mix van voedingsweetjes, persoonlijke getuigenissen en lekkere recepten (ik spreek uit ervaring). Het boek leest vlot en de foto’s (door Karolien zelf genomen) geven je goesting om zelf aan de slag te gaan.

 

Kookboek Gewoon Gezond

Enkele leuke weetjes die ik onthoud (onder andere):

  • Gezond is niet per definitie lijnvriendelijk. Mooie, slanke, healthy foodies die noten, avocado’s, olijfolie en Griekse yoghurt promoten vertellen er niet bij hoe vaak ze gaan lopen of fitnessen om al die calorieën ook weer te verbranden. Ha! I knew it
  • Diëten heeft geen zin. 84% van de mensen die hun streefgewicht bereiken met het Weight Watchers dieet hervalt binnen de vijf jaar. (En het is dan nog één van de beste methodes!). Dit verklaart dan weer het succes van WW als bedrijf (niet als afslankmethode, welteverstaan :-)).
  • Superfoods zijn vooral goeie (en dure) marketingproducten. Gebruik ze om eens iets speciaals te bereiden, om er mee te experimenteren, maar geloof niet in hun ‘super powers’.

Als diëten niet werkt, wat dan wel? Karolien voerde zelf een jarenlange strijd met de weegschaal en ontwikkelde geleidelijk aan een eetfilosofie die bij haar past. Dit zijn de 5 pijlers:

  • PLANT-BASED. Plantaardige producten (en dan vooral groenten en fruit) als basis.
  • PUUR. Verse, onbewerkte producten.
  • GEVARIEERD. Koolhydraten, eiwitten én vetten.
  • MET MATE. (behalve groenten natuurlijk)
  • EIGENWIJS. Loop niet elke food hype achterna.

Deze quote uit het kookboek Gewoon Gezond vat het mooi samen: The key to eating healthy? Avoid any food that has a TV commercial.

Kookboek Gewoon Gezond

Eerlijk? Zal ik ooit zo gezond leven en zo slank zijn als Karolien? Ik betwijfel het. In mijn dromen natuurlijk wel. Maar dat is ook het mooie aan het boek (en de vrouw erachter). Er is geen belerend vingertje te bespeuren. Wil jij geen fulltime vegetariër zijn? Prima. Laat je je graag eens gaan met een stukje taart of frietjes van de frituur? Dat is oké! Elke inspanning om gezonder, gevarieerder en meer plant-based te koken is een stapje in de goede richting.

Deze week volgde ik ook een kookworkshop bij/in Karolas Kitchen. We maakten een voorgerecht, een uitgebreid hoofdgerecht en een zoet dessertje. In heel het menu zat slechts één dierlijk product, nl. 50 g blauwe schimmelkaas in een puree van pastinaak en prei. We hadden dus eigenlijk zo goed als veganistisch gegeten. Maar dankzij de veelheid aan kleuren, geuren, smaken en texturen had niemand het gevoel ‘iets te missen’. Integendeel!

Kookboek Gewoon Gezond

Wil je zelf wat meer à la Karolas Kitchen gaan koken, maar heb je schrik voor de reacties van je huisgenoten? (De mannen en kids zijn meestal wat moeilijker te overtuigen). Dan raadt Karolien aan om het stap voor stap aan te pakken (vooral niet bruuskeren) en om er niet te veel woorden aan vuil te maken. Kook ‘gewoon gezond’ en zeg niet expliciet ‘Vanavond eten we vegetarisch/gezond’. Het is een tactiek die ik ook thuis met succes toepas. Dat en wat extra pasta on the side of een paar grammen meer kaas 🙂

‘Gewoon gezond’ inspireert en motiveert om gezonder in het leven te staan, om te kiezen voor een eetfilosofie die bij jou past en waar je gelukkig van wordt.  Los van quick fixes of de zoveelste hype van het moment. Met praktische tips en leuke anekdotes. En met groenten in de hoofdrol. Yes, you can (too)!

Proficiat, Karolien met jouw topboek! Ik kijk al uit naar nummer 2!

Ik deel hieronder mijn twee favoriete gerechten uit het boek (de foto’s komen van Karolien).


Wittekool met een mosterd/ricottasausje

gegratineerde-witte-kool-met-een-mosterdricottasausje-800x533

Gegratineerde witte kool met een mosterd-ricottasausje.

Dit gerecht – dat ik via de blog leerde kennen – is ondertussen een vaste waarde in ons weekmenu. Ook Joske is grote fan. Meestal vervang ik de witte kool door een romanesco. Een prachtige groente! Als je de roosjes bloemkool en romanesco op voorhand stoomt (bv. de avond voordien), dan heb je ’s avonds heel snel eten op tafel. Het ricotta-mosterdsausje is een topidee! Ik serveer er altijd een fris slaatje bij. In de winter is dat vaak veldsla of een witloofslaatje. Voor echte vleeseters kun je er natuurlijk een stukje vlees bij bakken. Al gaf mijn carnivoor aan dat dat voor hem niet hoeft.


Auberginelasagne met champignons

auberginelasagne-met-champignons-2-2

Aubergineslasagne met champignons.

Een heel lekkere ovenschotel! Hij vraagt wel wat tijd en werk, dus ik reserveer hem voor het weekend. Ik maak voor ons twee wel iets meer (3 aubergines en wat extra champignons) of ik serveer er nog wat pasta bij.


Om met iets zoet te eindigen: dit Karolas Kitchen dessertje staat nog op mijn verlanglijstje:

Gebakken ricotta met bosbessen

Gebakken-ricotta-met-bosbessen-top-warmer-2.jpg

Gebakken ricotta met bosbessen.

Hoe goed ziet dat er niet uit?

Meer blogberichten waarin een kookboek aan bod komt, vind je hier.