In februari heb ik een maand lang gedaan wat mij vorig jaar niet gelukt is: geen druppel alcohol aanraken. Zelfs niet eens een slokje proeven van de G&T of het wijntje van Joske. Neen, niets, nada, nul. Dat moet wel geleden zijn van mijn tienerjaren, voor ik begon uit te gaan en de pintjes en Bacardi Breezer (ja, zou oud ben ik al) ontdekte.

Wat heeft zo’n maand Tournée Minérale mij nu geleerd?

1. Het valt eigenlijk best wel mee…

Echt? Een maand geen alcohol, valt dat mee? Sorry to say… maar neen! Ik heb mijn glaasje bij momenten echt wel gemist. Wat ik bedoel: ook buiten Tournée Minérale valt het eigenlijk best wel mee met mijn drinkgewoontes. Ik voelde mij in februari dus niet fitter dan anders, ik sliep niet beter en ik verloor geen kilo’s. (Op dat laatste had ik toch stiekem wel een beetje gehoopt, maar dan had ik misschien wat minder chocolade moeten eten en wat meer naar de fitness moeten gaan …)

2. Weekends only?

We drinken hier in huis geen alcohol tijdens de week. Toegegeven, het weekendgevoel kan al eens op donderdagavond intreden (ik werk niet op vrijdag), maar meestal beperken we ons tot de vrijdag- en zaterdagavond. Tijdens Tournée Minérale viel het mij op hoe vaak ik die regel onbewust overtreed. Een verjaardagsdrink op het werk (die van mezelf dan nog), een kookles, een blogevent, … Elke feestelijke gelegenheid is goed om een glaasje te drinken. Ik drink dan niet veel, maar ook niet niet.

3. Omdat we het verdienen

Wat mij ook opviel: we drinken niet alleen om iets te vieren, maar ‘omdat we het verdienen’. Ok, dat klinkt misschien een beetje fout, maar wie herkent het niet? Een fikse zondagse wandeling in de kou, dat vraagt om een Gin-Tonicske bij thuiskomt. Eentje maar. Een lastige dag met de kindjes? Dan drinken we een glaasje Baileys als ze in bed liggen. Eentje maar. Maar toch.

4. Leve de mocktail (maar toch liever een cocktail)

Hét moment waarop ik Tournée Minérale vervloekte? Tijdens de apero. Dat ik het volgehouden heb, is voor een groot deel te danken aan ‘mijn’ mocktail met Crodino. Voor mijn verjaardagsbrunch met de familie (februari is echt wel bad timing voor mij…) had ik op voorhand een grote fles gemaakt. En ja, ook de ‘drinkers’ waren nieuwsgierig en enthousiast. Ik nam zelfs een fles mee naar een etentje bij vrienden. (Je eigen mocktail meesleuren, is dat erover?)

5. Nep is nep

Toen er een vriendin (mede-Tournée-Minéraler) op bezoek kwam en ik door mijn voorraad Crodino zat, heb ik à l’improviste een mocktail met alcoholvrije cava, bloedappelsien en Angostura Bitter gemaakt. Ook niet slecht! Maar voor de rest: nep-gin, nep-wijn, nep-cava: het klinkt allemaal veelbelovend, maar niets komt voor mij in de buurt van the real deal. Dan drink ik eigenlijk nog liever een ‘speciale’ frisdrank (met Almdudler, Tao Energy en Fritz Kola Rabarber als favorieten). 

6. Yes, I can!

Waarom doe je dat toch? We moeten al zo veel. Je drinkt toch niet zo veel? Is dat dan nodig? Veel ‘drinkers’ hadden niet veel begrip voor mijn deelname aan TM. En ze hadden ergens wel gelijk. Maar ik beschouwde het als een persoonlijke test. Eens zien hoeveel karakter ik kon tonen. Meestal is dat namelijk niet zoveel 🙂 Maar kijk: Yes, i did!

7. Wat is jouw excuus?

Drinken is gezellig en sociaal, niet drinken is een beetje vreemd. Tenzij je een ‘geldig excuus’ hebt. Ben je zwanger, bob of wat ziekjes? Ok! Maar vind je alcohol niet lekker of drink je niet uit principe? Rare vogel! Herkenbaar? Ik merkte dat ik tijdens Tournéé Minérale blij was dat ik over een ‘excuus’ beschikte. Iedereen was direct mee en ik hoefde ook niet te vrezen voor uitspraken à la ‘proficiat met je derde zwangerschap’ 🙂

R-E-S-P-E-C-T

Tot slot: mijn eindeloze respect voor de mensen die altijd van Tournée Minérale doen. Zij die altijd aperitieven met een mocktail of frisdrank, zij die een fikse zondagse wandeling afsluiten met een warme chocomelk en zij die na een lastige dag (met of zonder kindjes) eens goed gaan lopen i.p.v. een fles wijn te ontkurken. R-E-S-P-E-C-T!


Mocktail met Crodino, tonic en mandarijn

Tournée minérale: 2 mocktails

Per glas: 1 flesje Crodino (de gele variant)een half flesje tonic, sap van een half mandarijntje. Afwerken met ijsblokjes en kumquat (die je gehalveerd in de diepvries bewaart).

Tip: maak je deze mocktail voor meerdere personen? Pers dan vooraf je mandarijnen en bewaar het sap in de koelkast.


Mocktail met alcoholvrije cava en bloedappelsien

Tournée minérale: 2 mocktails

Per glas: een bodempje (bloed)appelsien, enkele druppels angostura bitters en alcoholvrije cava (bv. van Gran Baron). Afwerken met een framboos en eventueel een ijsblokje.

P.S. Ik hoorde pas achteraf van iemand dat angostura bitters alcohol bevat. Blijkt dus dat ik ongewild toch een paar druppels alcohol gedronken heb…

Op zoek naar een lekkere cocktail? Probeer zeker eens deze cocktail met gin en pompelmoes! (maar niet tijdens Tournée Minérale eh!).

Tags: