Deze pasta met mascarpone en pancetta dateert uit de tijd dat Joske en ik nog zorgeloos en kinderloos student in Gent waren. Joske maakte het gerecht voor mij klaar op zijn kot. Het viel zodanig in de smaak dat het sindsdien nog af en toe op het menu staat.

Toen Spar mij onlangs om een Italiaans gerechtje vroeg voor het Kook magazine, koos ik voor deze pasta. Om er een chiquere toets aan te geven verving ik de gekookte ham uit het originele recept door krokant gebakken pancetta. Aan jou de keuze. Beide varianten zijn lekker!

Bekijk hier de pagina uit Kook Magazine.


Nodig voor de pasta met mascarpone en pancetta:

(4 personen)

  • 2 grote wortelen
  • 1 courgette
  • 1 bakje champignons (250g)
  • 1 grote sjalot
  • 1 teentje look
  • verse tijm
  • 500 g pasta (farfalle)
  • 250 g mascarpone
  • 100 g pancetta
  • Parmezaanse kaas (naar wens)

Bereiding pasta met mascarpone en pancetta:

  • Snipper de ajuin en de look fijn en snij de groenten in kleine blokjes.
  • Stoof de uit en de look glazig in wat olijfolie.
  • Voeg de overige groenten toe.
  • Kruid met tijm, peper en zout.
  • Stoof de groenten even aan.
  • Voeg een klein scheutje water en een half bouillonblokje toe.
  • Doe het deksel op de pot en laat de groenten op een zacht vuur verder garen.
  • Als de groenten beetgaar zijn, voeg de mascarpone toe en roer om.
  • Proef en kruid naar smaak bij met peper, zout en tijm.
  • Plaats de pancetta 5 min. op een rooster in de oven (voorverwarmd 180°C) tot hij krokant gebakken is. Laat afkoelen.
  • Kook de pasta al dente.
  • Serveer de paste met de saus, verkruimelde pancetta en geraspte Parmezaanse kaas.

Voor een lichtere versie van deze pasta met mascarpone en pancetta kun je de mascarpone voor de helft of volledig vervangen door lightroom. Als je de versie met gekookte ham maakt, dan voeg je die op het einde toe aan de saus (in fijne stukjes gesneden).

 

Pasta met mascarpone en pancetta