Iedereen die al eens op vakantie geweest is in Frankrijk (of ook Italië) herkent het wellicht: je eet ’s ochtends een vers gebakken stokbrood van de plaatselijke artisanale bakkerij (mmm….), maar als er nog wat brood over is, dan is het de volgende dag zo hard dat het niet meer te eten is.

Er zijn twee oplossingen voor dat probleem: je kunt het volledige stokbrood weer ‘vers’ krijgen door het even in de oven te plaatsen. Verwarm de oven voor op 200°C, druppel wat water op de bovenkant van het stokbrood en bak het een tiental minuten. De korst wordt weer knapperig en de binnenkant van het brood is weer zacht.

Een tweede oplossing is crostini maken om ’s avonds bij het aperitief te serveren. Gemakkelijk en lekker! Wij aten geregeld crostini op onze vakantie in La Douce France.


Nodig voor de crostini:

  • 1 (oud) stokbrood
  • 1 grote rijpe tomaat, in fijne stukjes gesneden
  • 1 bol buffelmozzarella, in fijne stukjes gescheurd
  • goeie olijfolie
  • peper en zout (fleur de sel)
  • een paar blaadjes basilicum (gescheurd)
  • 1 teen look, gepeld

Bereiding crostini:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd het stokbrood in stukken van +/- 2 à 3 cm dik.
  • Bak het stokbrood krokant op het rooster van de oven (5 à 10 min.).
  • Meng de tomaat, de mozzarella, de basilicumblaadjes en de olijfolie in een kommetje.
  • Kruid met flink wat peper en zout.

Serveer de crostini belegd (1 kant inwrijven met look en daarop het tomaat/mozzarella-mengsel) of plaats de verschillende ingrediënten op tafel en laat je gasten zichzelf bedienen.

 

Crostini

 

Tags: