Koken in tijden van Corona. Dan denk ik meteen aan twee types gerechten: comfort food en voorraadkast gerechten. Deze pasta met gehaktballetjes en champignons valt in de eerste categorie. Het is echt een stevige portie comfort food. Niet voor elke dag dus, maar wel voor de momenten waarop je jezelf eens extra wil verwennen. Omdat het moeilijke tijden zijn of – onder meer heuglijke omstandigheden – omdat je iets te vieren hebt, al was het maar de start van het weekend.

Ook voorraadkastkoken is altijd – maar misschien nog meer in tijden van corona – een goed idee. Want hoe minder we naar de winkel moeten, hoe beter. Een gerecht dat hier op het einde van de week vaak op het menu staat, is pasta alla Puttanesca. Alle ingrediënten om die pasta te maken heb ik (en misschien ook wel jij) standaard in huis.

Het zijn vreemde tijden. Joske en ik de komende dagen (weken?) niet naar het werk. De meisjes niet naar school. Wekenlang geen (fysiek) contact met oma en opa. Het lijkt allemaal zo onwezenlijk. Maar we gaan niet klagen. Wij kunnen ons terugtrekken in de veiligheid van ons huis. Wij kunnen thuiswerken. Wij hebben een diepvries en voorraadkast waarmee we (ja ook zonder te hamsteren) nog weken verder kunnen. Wij hebben Skype en Netflix en een internetabonnement dat een tijdelijke overbelasting zou moeten aankunnen.

Ik leef vooral mee met de mensen uit de zorgsector. Met de dokters en verplegers in de frontlinie. Zij die de komende weken misschien wel moeten beslissen over leven en dood. Zij die eigenlijk al onderbemand en overwerkt aan dit ‘avontuur’ moesten beginnen. En die alles achter de rug is geen collectief verlof kunnen nemen, maar moeten doorwerken om alle behandelingen die nu uitgesteld worden in te halen. Chapeau en bedankt voor jullie moed en zelfopoffering!

Naast alle ellende zie ik ook mooie initiatieven opduiken. Horecazaken die creatief aan de slag gaan met afhaalmaaltijden, Italianen die samen liedjes zingen op hun balkon, kinderen die tekeningen maken voor rusthuisbewoners, vrijwilligers die boodschappen doen voor risicogroepen. En ook voor onze planeet is het misschien niet slecht om (geen vliegreizen, geen files) even op adem te kunnen komen.

Burgerzin is het nieuwe sexy‘, om het met de wijze woorden van Eva Mouton te zeggen. Laten we solidair zijn met elkaar. Ook al ben je zelf jong en gezond, blijf zoveel mogelijk in uw kot. Doe het voor zij die wel risico lopen om in het ziekenhuis te belanden. Geen piek = geen overbelasting van de zorgsector = levens redden. #flattenthecurve!

En hopelijk kunnen we binnen een paar weken pasta met gehaktballetjes en champignons eten omdat te vieren dat de Corona nachtmerrie voorbij is. Tenzij je die avond liever op restaurant gaat natuurlijk, wat ik ook volkomen zou begrijpen. Misschien komen we elkaar daar wel tegen 😉


Nodig voor de pasta met gehaktballetjes en champignons:

Voor de champignonsaus:

  • 1 el boter
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 teen look, fijngesnipperd
  • 1 theelepel tijm, fijngehakt
  • 500 g boschampignons, in stukjes
  • 100 ml droge witte wijn
  • 400 ml gevogelte fond
  • 200 ml room
  • 150 g zachte geitenkaas
  • sap van een halve citroen

Voor de rest van het gerecht:

  • 250 g gemengd gehakt
  • 1 klontje boter
  • 400 g pasta (spaghetti)
  • 100 g zachte geitenkaas
  • een paar blaadjes verse basilicum
  • peper, zout, nootmuskaat

Bereiding pasta met gehaktballetjes en champignons:

De champignonsaus:

  • Kook de fond in tot de helft (ongeveer 20 min.).
  • Smelt de boter in een pan en bak de champignons op hoog vuur tot ze hun vocht vrijgeven.
  • Voeg de sjalot, look en tijm toe en laat enkele minuten mee stoven.
  • Voeg de wijn toe en laat even verdampen.
  • Voeg de ingekookte fond toe, samen met de room en de geitenkaas.
  • Laat op een zacht vuurtje koken tot de gewenste dikte.
  • Kruid met peper en zout en roer er wat citroensap onder.

De rest van het gerecht:

  • Kruid het gehakt naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Rol gehaktballetjes en bak ze bruin in een klontje boter.
  • Kook de spaghetti gaar volgens de instructies op de verpakking.
  • Dresseer de pasta met de gehaktballetjes en de champignonsaus op een bord.
  • Garneer met verse basilicum en eventueel wat Parmezaanse kaas.

Pasta met gehaktballetjes en champignons

Dit recept ontwikkelde ik voor Lacroix. Meer info over die opracht vind je hier.