Wie mij kent, weet dat ik geen bakker ben. Ik hou van improviseren in de keuken en dat gaat niet goed samen met patisserie. Toch waag ik mij heel af en toe eens aan een taart en dan vooral aan deze kaastaart. Ik at ze voor het eerst op een BBQ bij onze vriend Bert en sindsdien is het de favoriete zelfgebakken taart van veel vrienden, familie en zelfs collega’s. Iedereen vraagt mij het recept van de NY Cheesecake à la Bert. De taart is niet alleen verslavend lekker, maar ze is ook supergemakkelijk te maken. Je moet er zelfs geen Kitchen Aid of Kenwoord voor bovenhalen. Gewoon een grote kom en een garde volstaan. Just try it. The proof of the cake is in the eating!


Nodig voor de New York Cheesecake

  • 200 gram speculooskoekjes
  • 75g boter + extra voor invetten bakvorm
  • 1 kg volle plattekaas
  • 200g fijne suiker
  • 200ml zure room
  • 3 eetlepels bloem
  • 3 eieren + 1 eigeel, licht opgeklopt
  • 2 zakjes vanillesuiker

Bereiding New York Cheesecake

De bodem van speculoos

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet een springvorm van +/- 23 cm in.
  • Verkruimel de koekjes (door ze in een zak te stoppen en met een deegrol te crushen)
  • Smelt de boter en meng ze met de verkruimelde koekjes .
  • Stort het koekjesdeeg in een bakvorm en strijk plat.
  • Bak 10 min. in de oven.
  • Neem uit de oven en laat afkoelen.

Het beslag

  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 160°.
  • Meng in een grote kom de plattekaas, vanillesuiker en suiker tot een glad mengsel.
  • Voeg zure room en bloem toe en klop opnieuw.
  • Voeg geleidelijk aan de eieren toe, stuk voor stuk (eerst elk ei apart even loskloppen in een kommetje). Zachtjes mengen, zodat er niet teveel lucht in het mengsel komt.
  • Stort het mengsel in de springvorm op het koekjesdeeg.
  • Bak in de oven, ongeveer 45 minuten. De taart moet lichtjes gebold staan, met een licht gouden randje aan de kanten.
  • Laat de taart in de oven staan en zet de oven uit. (Als het te vochtig is in de oven, zet de deur van de oven dan op een kiertje, bijvoorbeeld door er een lepel of vork tussen te stoppen)
  • Verwijder de taart pas uit de oven als ze helemaal koud is en plaats ze daarna in de ijskast.

 

Tags: