Dé zomergroente bij uitstek is voor mij toch de tomaat. Wij zijn hier echte tomatenlovers. Er gaat bijna geen dag voorbij of ze staan op het menu. Rauw, met wat goeie olijfolie of in een verse tomatensaus die een paar uurtjes staat te pruttelen. We hebben het geluk een gulle hofleverancier (danku, papa) te hebben die dit jaar een grote opbrengst had.

Als we geen Baaigemse tomaten eten, dan koop ik bijna bijna uitsluitend kerstomaatjes, zeker buiten de zomermaanden. Ik moet ze soms zelfs verstoppen, of de meisjes zouden er de hele dag door van snoepen (wat ik dan ook weer niet zo heel erg vind…).

Onlangs kreeg ik een kistje Honingtomaten van Looye Kwekers thuis geleverd. Dat zijn lekker zoete kerstomaatjes met een stevige bite. Alleen de besten mogen zich Honingtomaat noemen. Ik kende deze cherrytomaatjes al langer, want ze zijn ook te koop bij Appel in Melle (mijn favoriete groentewinkel) en in de Delhaize van Merelbeke. Geen nood, wie niet in Melle of omstreken woont, kan ze ook altijd vinden bij Albert Heijn.

Ik werd door Anniek van Tafelklap uitgedaagd om een recept te maken met maar 5 ingrediënten (waaronder Honingtomaten). Omdat we dit jaar jammergenoeg niet op vakantie konden, heb ik dan maar de Provence naar ons terras in Melle gehaald. Ik maakte een zomerse salade met Honingtomaten, meloen, ham en feta. De smaak van meloen en tomaat gaat verrassend goed samen!


Nodig voor de zomerse salade met Honingtomaten

(2 personen)

  • 15-tal Honingtomaten
  • 1/4 meloen (cavaillon)
  • 1/2 pakje fetakaas
  • 2 plakjes gedroogde ham (bv. Gandaham)
  • verse tuinkruiden (bv. bieslook en oregano)

Voor de vinaigrette: 2 el olijfolie, 1 el balsamico-azijn, peper, zout.

Bereiding zomerse salade

  • Halveer de Honingtomaten.
  • Verwijder de schil van de meloen en snijd de meloen in stukjes.
  • Snijd de feta in blokjes.
  • Scheur de ham in hapklare porties.
  • Meng de olijfolie met de balscamico-azijn en kruid goed met peper en zout.
  • Dresseer alles op een groot bord en overgiet met de vinaigrette.
  • Laat de smaken even trekken.
  • Garneer met verse tuinkruiden en laat het smaken!

Ook lekker met in ringetjes gesneden (zwarte) olijven. Laat dan eventueel de ham weg.

Blogpost in samenwerking met Looye Kwekers en Osérieux.

Een warm gerecht met kerstomaatjes? Check deze ovenschotel!

Zomerse salade met Honingtomaten