Aangezien we de boodschappen op zaterdag doen (leve Collect & Go), zitten we op donderdag meestal door onze voorraad verse groeten. Daarom staat er op het einde van de week vaak een “snelle pasta” op het menu. Het is een pasta die ik eens bedacht toen ik alleen thuis was en geen eten voorzien had, maar toch zin had in iets warms. Pas achteraf besefte ik dat ik eigenlijk een (soort van) Pasta alle Puttanesca had gemaakt. Volgens Wikipedia: “een pasta op hoerige wijze”. Not sure what to think about that 🙂
Het handige aan deze pasta alla Puttanesca is dat je alle ingrediënten in veelvoud in huis kunt halen. Ze bewaren maandenlang in je berging. Je kunt ook volop variëren en ingrediënten weglaten of toevoegen, naargelang je smaak en wat je in voorraad hebt.
Ik beschrijf hier de laatste versie van de “snelle pasta”, zoals ik ze vorige week maakte en die door Joske bestempeld werd als de beste versie ooit!
Nodig voor de Pasta alla Puttanesca:
- 1 sjalotje
- 1 teen look
- 1 blik gepelde tomaten (Elvea)
- 15-tal zwarte olijven (uit blik)
- 2 el kappertjes op azijn (uit bokaal)
- 2 el zongedroogde tomaten in stukjes
- tijm
- Parmezaanse kaas
Bereiding Pasta alla Puttanesca:
- 1 sjalotje (en 1 teen look) aanstoven in goed wat olijfolie
- 1 blik hele gepelde tomaten toevoegen en in stukjes snijden
- een 15-tal zwarte olijven (in stukjes gesneden) toevoegen
- 2 eetlepels kappertjes toevoegen
- 2 eetlepels zongedroogde tomaatjes toevoegen (in stukjes gesneden)
- kruiden met peper en zout en wat verse of gedroogde tijm
- een half uurtje laten pruttelen (mag ook korter, maar hoe langer, hoe intenser de smaak)
- opdienen met of zonder Parmezaanse kaas
Variaties:
- met ansjovis (die je laat wegsmelten in de olijfolie)
- met groene olijven, met stukjes gemarineerde artisjok
- met andere kruiden (basilicum, oregano)
- zonder sjalot en look
Als je de sjalot en/of look weglaat, dan zou ik wel zeker ansjovis gebruiken en andersom. Deze drie geven namelijk heel veel smaak aan je saus. Wees vooral creatief met wat je in huis hebt!