Het recept voor caponata vind je onderaan. Maar eerst nog iets over ons weekend!
Binnen een uurtje gaan we onze twee meisje oppikken op school en vertrekken we op familieweekend richting Avekapelle. Voor de catering moet ik voor een keertje niet instaan, want mama is sinds kort met pensioen en had dus tijd om zich uit te leven in de keuken. Spaghettisaus voor vanavond: check! Stoverij voor morgenavond: check! Zelfs de frietpot reist mee. Want ja, frieten van de frituur die na een kwartier rijden slap zijn, daar doen mijn ouders niet aan mee 🙂
De weergoden zijn ons helaas wat minder goed gezind (zwempakjes en zonnecrème not so much ‘check’), dus een BBQ zit er helaas niet in dit weekend. Anders had ik ongetwijfeld wel een portie Caponata meegenomen. Die saus leerde ik onlangs maken in de Colruyt Academy. Ik vond ze zo lekker, dat ik ze de week erop thuis klaarmaakte. Ook Joske en de meisjes waren fan (al moest ik er voor hen wel de aubergine uitvissen, want die vreemde zwarte groente kan hen nog niet bekoren).
Ben je fan van ratatouille? Dan zal dit zeker je meug zijn! De saus lijkt er een beetje op, maar de kappertjes, bleekselderij en olijven geven er een originele toets aan. Vind je het vreemd om rozijnen toe te voegen aan een tomatensaus? Wees niet bang, het zijn er weinig en ze geven een subtiele zoete smaak aan de saus. Samen met de azijn maakt dit de saus lichtjes zoetzuur. En ik durf zelfs te beweren dat Joske ‘geen fruit in mijn eten’ ze niet eens heeft opgemerkt 🙂
Fijn weekend iedereen (duimen voor een beetje zon!)
Nodig voor de caponata
- 2 kleine aubergines
- 2 kleine zoete puntpaprika’s (of gewone)
- 2 kleine stengels bleekselderij
- 1 sjalot
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 el rozijnen
- 2 el pijnboompitten
- 2 el kappertjes
- 3 el groene olijven, in 2 gesneden
- 1 el witte wijnazijn
- 1 el rietsuiker
- verse basilicum of peterselie
Mise en place caponata
- Snijd de aubergine in blokjes, bestrooi ze met wat zout en hussel door elkaar.
- Laat 30 min. trekken, spoel dan af en dep droog.
- Week de rozijnen 10 min. in lauw water en giet ze af.
- Rooster de pijnboompitjes.
- Pel de sjalot en snipper fijn.
- Verwijder de draden van de selder en snijd in kleine stukjes.
- Halveer de puntpaprika en snijd in kleine stukjes..
Start to cook caponata
- Verwarm olie in de pan en bak de aubergineblokjes goudbruin.
- Haal ze uit de pan en leg ze op een bord.
- Zet het vuur lager en fruit de sjalot.
- Voeg de selder en de paprika toe en stoof nog even aan.
- Voeg alle andere ingrediënten toe (behalve de verse kruiden).
- Laat 20 min. zachtjes sudderen zonder deksel.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Strooi er de fijngesnipperde basilicum of peterselie op.
Caponata tips
Ook zeer lekker als dipsausje bij het aperitief. Snijd in dat geval de groenten extra fijn en serveer de saus koud of op kamertemperatuur. Lekker met nacho’s of crackers.
Ik combineerde de caponata met Davai Dumplings (de pikante versie). De dumplings zijn het idee van twee Gentse studenten, Maybritt  en Ruslan (met Russische roots – vandaar het idee om dumplings te maken). De dumplings zijn volledig veganistisch. De oranje dumplings heten “spicy” en zijn gevuld met paprika, tomaat en bonen. De gele duplings heten “cheezy” en zijn gevuld met bloemkool, witte miso en zijden tofu. Ik vind de spicy de lekkerste, maar proef het gerust zelf eens!
Ik leerde de sympathieke jonge mensen achter Davai Dumplings kennen op de horecabeurs in Gent. De dumplings koop je diepgevroren (o.a. bij Ohne, Bio-planet en Proxy Delhaize). Ik heb ze een minuutje ontdooid in de microgolfoven en dan aangebakken in de pan.