In een vorige blogbericht kon je mijn ode aan Pascale Naessens lezen. Om aan te tonen hoe gemakkelijk het is om volgens de Pascale Naessens methode te koken, geef ik hier een paar ratatouille recepten die volledig PN proof zijn.
Ik maak af en toe in het weekend een grote pot ratatouille, waarvan ik dan een paar porties invries. Altijd handig tijdens de drukke avondspits.
Ik maak mijn ratatouille geen twee keer op dezelfde manier. Dat vind ik ook zo leuk aan dit gerecht. De ene keer gebruik ik wat meer courgette, dan wat meer aubergine. Soms gebruik ik enkel laurierblaadjes (in de winter), dan weer maak ik een bouquet garni van laurier, tijm en peterseliestengels (in de zomer, als mijn kruidentuintje bloeit). Meestal gebruik ik gepelde tomaten uit blik, maar in de zomer gebruik ik liever verse , rijpe tomaten (liefst uit de tuin van mijn ouders). Soms snijd ik de groenten in grote stukken, soms heb ik zin in fijne blokjes. Voor de gerechten hieronder zou ik eerder voor een fijnere ratatouille kiezen.
Ik beschrijf hieronder de versie die ik de laatste keer maakte. Deze hoeveelheden pasten nipt in mijn grote ovale Le Creuset-pot.
Nodig voor een grote pot ratatouille:
- 2 middelgrote courgettes, in blokjes gesneden
- 2 middelgrote aubergines, in blokjes gesneden
- 3 rode paprika’s, in blokjes gesneden
- 3 middelgrote uien of 5 grote sjalotten, fijngesnipperd
- 1 grote teen look, geperst
- 3 blikken gepelde tomaten (Elvea)
- 3 gedroogde laurierblaadjes
Bereiding:
- Stoof de ui en de look glazig in olijfolie.
- Voeg de andere groenten toe en bak even aan.
- Voeg de tomaten en de laurierblaadjes toe.
- Laat de pot minstens een uurtje pruttelen op een laag vuurtje.
Ratatouille recepten:
In plaats van ratatouille klassiek te eten met een stukje gebakken vlees of vis en aardappelen, rijst of pasta, kun je er ook wat creatiever mee omspringen. Hieronder enkele combinaties ter inspiratie. Wat tussen haakjes staat doe je er op het laatste bij, als garnituur. Als je strikt volgens de Pascale Naessens methode eet, laat je de kaas en zure room best weg…
- Stoofpot van ratatouille + kikkererwten (+ zure room + verse koriander) = VEGGIE
- Stoofpot van ratatouille + kidneybonen + komijn + cayennepeper = VEGAN
- Stoofpot van ratatouille + gehaktballetjes (+ olijven + verse peterselie)
- Pasta + ratatouille + oregano (+ parmezaan) = VEGGIE
- Ovenschotel van aardappel in de schil + ratatouille (+ feta) = VEGGIE
Tips:
- Als je de ratatouille gaat invriezen en nog niet weet op welke manier je hem zult serveren, kun je hem best niet te sterk kruiden voor hij in de diepvries gaat. Zo kun je de dag zelf nog kiezen welk extra kruiden je toevoegt (spaghettikruiden, paprika, komijn, oregano, …)
- Als ik je de ratatouille ontdooit kan hij wat waterachtig zijn. Ik laat hem dan even opkoken en voeg wat tomatenpuree toe. Dat maakt de saus minder lopend.
- Voor sommige combinaties (bvb. met gehaktballetjes) kan het nodig zijn om een extra blik gepelde tomaten toe te voegen, om de ratatouille wat ‘sausiger’ te maken. Als je hem gewoon bij een stukje vlees of vis eet, dan is dat niet nodig.