Een mini-portie soep is altijd een dankbaar hapje. Je kunt het gemakkelijk op voorhand maken en als je het glaasje pimpt met kaas, vis, room en/of verse kruiden ziet het er meteen feestelijk uit.

Ik maakte voor de kerstfeesten twee – ik geef het toe – minder toegankelijke soepjes die ik zelf echt superlekker vind. Het eerste was een soep van rode biet en het tweede deze lekkere witloofsoep met Ganda Ham. Twijfel je of je gasten meer van zoet (biet) of bitter (witloof) houden? Maak ze allebei! (Of maak voor de zekerheid dan toch maar tomatensoep met balletjes :-))


Nodig voor de witloofsoep met Ganda Ham:

  • 4 grote stronken witloof
  • 1 ajuin
  • 1 bouillonblokje (kip of groenten)

Voor de garnering:

Bereiding:

  • Snijd het witloof in stukjes.
  • Pel de ui en snijd in stukjes.
  • Bak de groenten aan in een klontje goeie boter.
  • Laat even aanstoven.
  • Voeg water toe tot de groenten net onder staan.
  • Voeg het bouillonblokje toe.
  • Laat de soep een 10-tal minuten koken, tot het witloof zacht is.
  • Mix de soep en kruid naar smaak met peper en zout.

Afwerking:

Schuim wat volle melk op met een melkopschuimer (waarmee je cappuccino maakt).

De Gandaham kun je krokant bakken in de oven. Hoe je dit doet, lees je hier. Het kan ook sneller: plaats het plakje ham tussen een vel bakpapier en druk goed aan. Plaats dit 30 seconden in de microgolfoven. Haal het plakje eruit en check of het al genoeg gegaard is. Zo niet, plaats het nog een paar seconden langer in de micorgolfoven. De ham zal krokant worden wanneer ze afkoelt.

Serveer de witloofsoep met de opgeschuimde melk en het krokantje van Gandaham.

Met dank aan Fran van Fran Kookt voor de inspiratie!

Witloofsoep met Ganda Ham

Tags:,