Een vrijdaggerechtje

De inspiratie voor deze pasta met artisjok vond ik bij Jeroen Meus. De Jerre, is sinds jaar en dag mijn grote held. Tegenwoordig neem ik niet meer alle afleveringen van Dagelijkse Kost op, maar af en toe surf ik wel eens naar de website en doe ik inspiratie op voor wat hier thuis een vrijdaggerechtje heet.

Mocht Van Dale mij om een omschrijving vragen, dan zou ik het volgende suggereren: ‘een gerecht, op vrijdag geserveerd, dat de gewone dagelijkse kost overstijgt, maar dat de kok wel de tijd gunt om mee van het aperitief te genieten’. In de praktijk komt het meestal neer op een eenvoudig pastagerechtje. In dit huis staat pasta namelijk gelijk aan instant happiness.

Jeroen Meus, maar met gekochte pasta

Deze week wist Jeroen mij te bekoren met zijn Ravioli met cottage cheese en artisjokken en een groentevinaigrette. Misschien zag je het gerecht op de televisie, maar dacht je: ‘Lekker, maar zelf pasta maken, daar begin ik niet aan’. Zelfgemaakte pasta is superlekker, maar je moet er tijd voor kunnen en willen maken. Dus wie weet, ooit volgt misschien een gerecht met zelfgedraaide pasta, maar for now geef ik gewoon mijn variant met gekochte (verse) pasta.

In plaats van de artisjokken te gebruiken als vulling voor het zelfgemaakte deeg, kocht ik verse gevulde pasta (ravioli met cottage cheese en spinazie) en voegde ik de stukjes artisjok toe bij het garneren. De dag erna at ik het restje vinaigrette zelfs op met gewone gedroogde pasta (farfalle, zie foto). Wie geen artisjokken lust, kan ze weglaten of vervangen door zongedroogde tomaatjes. 

De azijn geeft een frisse toets aan de vinaigrette en past goed samen met de smaak van de artisjokken. Niet toevallig wordt deze groente in de Italiaanse keuken vaak met citroen gecombineerd. De Jerre heeft dat goed bekeken :-). Laat het smaken, deze pasta met artisjok!


Nodig voor de pasta met artisjok:

  • Pasta (bv. ravioli met cottage cheese en spinazie of gedroogde pasta)
  • 1 1⁄2 stengels selder
  • 1⁄2 courgette
  • 1⁄2 wortel
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 takjes tijm
  • dragonazijn (of gewone azijn)
  • artisjokharten (die uit een bokaal van Sacla vind ik de lekkerste)
  • rucola
  • Parmezaanse kaas
  • optioneel: room

Bereiding pasta met artisjok:

De vinaigrette

  • Pel en snipper de sjalot en de knoflook.
  • Snijd de selder, de wortel en de courgette in zeer kleine blokjes (brunoise).
  • Verwarm een flinke scheut olijfolie in een pan en stoof de sjalot. Doe er de knoflook en de rest van de groenten bij. Voeg er een scheutje water aan toe.
  • Doe laurier en tijm bij de groenten. Giet er een flinke scheut (dragon)azijn bij en kruid met peper en zout.
  • Laat de groenten trekken op een zacht vuur. Ze mogen nog een beetje krokant zijn. Haal de laurier, tijm en knoflook uit de vinaigrette.
  • Wie graag een echte saus heeft kan wat room toevoegen en laten indikken.

Afwerken en serveren

  • Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking.
  • Leg wat pasta op een bord en lepel er de warme vinaigrette over.
  • Werk af met wat olijfolie, extra peper, rucola, artisjokharten (in 2 gesneden) en geschaafde Parmezaan.

pasta met artisjok