Ik presenteer je hieronder maar liefst 2 recepten met asperges: een salade van wilde asperges en asperges in parmezaankorst!

Wie al eens in foodie-land vertoeft kan er niet omheen: het aspergeseizoen is volop bezig! Het is een groente die ik pas op volwassen leeftijd leerde kennen via mijn schoonmoeder. Thuis stonden ze nooit op het menu, want mijn mama is geen fan. Ik at ze in mijn jeugd wel eens sporadisch op een koud buffet (zo van die slappe asperges uit een bokaal, gerold in een schelleke hesp), maar the real deal dus niet. Gelukkig heb ik de voorbije jaren mijn schade al goed ingehaald.

Joske en ik zijn allebei echte asperge-lovers en in het seizoen staan ze hier toch ongeveer één keer per week op het menu. We eten ze vaak traditioneel à la flamande of met een hollandaisesausje, maar ik vind het ook leuk om af en toe wat nieuwe recepten uit te testen. Het liefst van al eten we ze buiten op ons terras met een glaasje wit of rosé erbij.

Bouillon van asperges

Mijn schoonmoeder leerde mij niet alleen asperges kennen, ze had ook een handige truc om een vlugge bouillon/soep te maken van de schillen en uiteindes van de asperges (#nowaste). Ik pas het elke keer toe als ik asperges bereid.

Je zet de schillen onder in wat water met een bouillonblokje (kip of groenten) en brengt dit aan de kook. Na enkele minuten koken zet je het vuur uit en laat je alles afkoelen. Dit mag zelfs gerust een nachtje trekken. Vervolgens giet je het vocht door een zeef en knijp je de schillen goed uit (daarin zit de meeste smaak). Nu heb je een lekkere bouillon van asperges die je nog verder op smaak kunt brengen met wat room en fijngehakte peterselie. Wil je liever een dikkere aspergesoep, mix dan een paar van je gekookte of gestoomde asperges door de bouillon.

2 recepten met asperges

Waar haalde ik de inspiratie voor deze 2 recepten met asperges?

Ik weet niet meer in welk magazine ik de salade met wilde asperges zag, maar wel dat het erg lekker was! De wilde asperges vond ik in de Delhaize van Merelbeke (waar ze veel exclusieve producten verkopen). Je kunt ze gemakkelijk vervangen door groene asperges, al ogen de wilde toch net iets eleganter en specialer. Dit is een lekker lunchgerechtje!

Het recept voor de asperges in Parmezaankorst komt uit Simply You, het magazine van Carrefour. Het is een lekker bijgerecht, bijvoorbeeld bij een stukjes vlees en wat rauwe groenten.

Nog meer recepten met asperges? Check zeker eens de asperges met gerookte zalm en ei en de asperges met mosterdsaus en forel.


Nodig voor de salade met wilde asperges:

(2 pers.)

Voor de salade

  • 4 little gems/Romeinse sla
  • 1 pakje wilde asperges (of groene asperges, in de lengte doorgesneden)
  • 1 sjalot
  • 1 pakje feta

Voor de dressing

  • 4 el volle yoghurt
  • 2 el (dragon)azijn
  • 2 el fijngesneden bieslook
  • 1 el zachte olijfolie

Bereiding:

  • Blancheer een pakje (wilde) asperges 2 minuten in lichtgezouten water. Laat afkoelen.
  • Snij 1 sjalot in fijne ringetjes. Laat even marineren in wat (dragon)azijn.
  • Versnij 4 little gems in stukken.
  • Dresseer de slakom: sla, verkruimelde feta, asperges, sjalot.
  • Voor de dressing meng je de yoghurt, azijn, bieslook en olijfolie in een kom.
  • Kruid de dressing met peper en zout en laat alles even trekken.
  • Serveer de dressing op of bij het slaatje.

Nodig voor de asperges met parmezaankorst

(2 à 4 pers.)

  • 1 pak witte asperges
  • 80 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 60 gram paneermeel
  • cayennepeper

Bereiding:

  • Blancheer 1 pak witte asperges 2 minuten in lichtgezouten water. Laat afkoelen.
  • Diep bord 1: klop 2 eiwitten lichtjes op.
  • Diep bord 2: meng de Parmezaanse kaas, het paneermeel en 1 snuifje Cayennepeper.
  • Haal de asperges door bord 1 en bord 2 en leg ze op een ovenschaal die met bakpapier bekleed is.
  • Strooi de overschot van bord 2 over de asperges.
  • Bak 10 minuten op 180 graden.

2 recepten met asperges

Welke van deze 2 recepten met asperges ga jij eens maken?