Zoek je een origineel en gemakkelijk hapje voor de feestdagen? Probeer dan zeker deze 2 scandinavische hapjes eens die ik leerde kennen via de kookdemo Scandinavisch koken bij Christine Van Imschoot!
De restjes heb ik de meegenomen naar het werk, als lunch:
- Lunch 1: zuurdesemboterham met bietjes, zeewierdressing, gerookte zalm en dille
- Lunch 2: slaatje met veldsla, bietjes, gedroogde tomaatjes, feta, dille, mieriksworteldressing
Scandinavische hapjes:
Toast met gravlax, zeewierdressing en rode biet
Nodig voor de gravlax:
- 400 rauwe zalm (die je vooraf 1 nacht invriest om eventuele bacteriën te doden)
- 85 g suiker
- 120 g zeezout
- 8 tl fijngesneden dille
- 1 tl gemalen peper
De zelfgemaakte gravlax was zeer lekker, maar als je het niet ziet het zitten om dat zelf te maken, kun je ook kant en klare gravlax kopen. Of gebruik gewoon gerookte zalm. Misschien iets minder lekker, maar gemakkelijker te vinden.
Nodig voor de zeewierdressing:
- 2 à 3 el kant en klaar zeewier met sesamolie*
- 6 el yoghurt
- 1 el dijonmosterd
- 1 kl azijn
- 1 kl suiker
- 4 el olijfolie
- peper
- fijngesneden dille
Kant en klaar zeewier vind je in supermarkten waar ze sushi verkopen (Albert Heijn en sommige Delhaizes). Tip van Christine: dit bewaart gemakkelijk in de diepvries, dus koop meteen een paar doosjes, zo ben je voor even goed.
Overige:
- 1 rode biet, gekookt en fijngesneden (je kunt ook voorgekookte kopen)
- Zweedse crackers (Ikea of supermarkt)
Bereiding gravlax:
- Maak in een schaal of diep bord laagjes: de helft van het suiker/zoutmengsel, de helft van de dille, de zalm, de andere helft van het suiker/zoutmengsel en de dille.
- Kruid met peper.
- Bedek met plasticfolie en daarna met aluminiumfolie.
- Plaats een gewicht op de aluminiumfolie (bijvoorbeeld een blik)
- Laat 2 uur marineren op kamertemperatuur en daarna 24 uur in de frigo.
- Voor gebruik: spoel de zalm af onder koud water en dep hem droog met keukenpapier.
Afwerking:
- Meng alle ingrediënten voor de dressing.
- Snij de toast tot de gewenste grootte voor een hapje
- Dresseer de toast: dressing + fijngesneden gravlax + fijngesneden biet + een takje dille of wat zeewier.
Scandinavische hapjes:
Zuurdesembrood met rolmops en mierikswortel
Nodig:
- Zuurdesembrood (supermarkt)
- 2 rolmops
- 2 el zilveruitjes op azijn
In sommige potjes rolmops zit voldoende ajuin. In dat geval hoef je geen extra zilveruitjes te kopen, maar gebruik je de ajuin die erbij zit.
Voor de dressing:
- 4 el yoghurt
- 1 kl mierikswortelcrème (best die zonder room)
- 1 el mayonaise
- peper en zout
Bereiding:
- Snij de rolmops en ajuintjes fijn en warm even kort op in de pan.
- Meng de ingrediënten voor de dressing.
- Snij de toast tot de gewenste grootte voor een hapje
- Dresseer de toast: dressing + rolmops/ajuin + takje dille