Of ik zin heb in een perstrip naar Nederlands-Limburg? De vraag komt van mijn Antwerpse collega Caroline van de blog Avocado van de Duivel. Mijn eerste gedacht: Zalig! Gevolgd door: Ai, op 1 september! Julie naar het eerste leerjaar, beiden naar een nieuwe school, ... Maar – na wat wikken en wegen en overleg met Joske – denk ik: The kids will be fine. Mama’s going to Maastricht!

En zo vertrekken Caroline en ik op maandag 1 september richting Maastricht. We logeren in een 5-sterrenhotel, proeven veel en lekkere wijntjes en leren over de Limburgse joie de vivre en gastronomie (al dan niet proefondervindelijk). De streek rond Maastricht blijkt een zeer a-typische Nederlandse regio te zijn. Eerder ‘Vlaams’ dan ‘Hollands’ zo lijkt het wel.  Ook het taaltje is goddelijk: zangerig zoals het Belgisch-Limburgs, met af en toe wat Frans en Duits ertussen.

And the kids? ’s Avonds op hotel krijg ik via Facetime het enthousiaste relaas van hun eerste schooldag: Alles goed verlopen. Leuke juf/meester. Lekker gegeten (macaroni!). En nu ipad kijken, mama, want we moeten bijna naar bed. Ah, het leven zoals het is!

perstrip naar Nederlands-Limburg


Waar logeren? Het Kruisherenhotel!

Voorbereid als ik altijd ben (not!), heb ik geen flauw idee waar we zullen logeren (we kregen nochtans een briefing, maja…). En zo val ik van de ene verbazing in de andere:

  • Wow zeg, het hotel is precies in een kerk! (wanneer de gps aangeeft dat we er zijn)
  • Zal ik alvast de wagen even voor u parkeren? Valet service: check!
  • Willen de dames meteen naar de kamer of eerst een glaasje champagne in de lobby? Euh, is dat een vraag? #omdathetkan

Voor logement en ontvangst in het Kruisherenhotel: 10 op 10! Ook het ontbijt, op een soort van open verdieping middenin de kerk, is heel verzorgd. Zelfs de typische vlaai uit de streek (fruittaart met slagroom) is present, maar laten wij op dat moment van de dag toch liever aan ons voorbijgaan 🙂

Perstrip naar Nederlands-Limburg


Imkerij Beeing Pure

Eerste bezoek van de dag: imkerij Beeing Pure. Apiculteur (‘want dat klinkt toch serieuzer dan imker’) Kenny is één van de jongste beroepsimkers van Nederland en een ongelofelijk gepassioneerd man als het over bijen en honing gaat. Ik ben danig onder de indruk van zijn verhaal over de bijenwereld. De honing die Beeing Pure produceert is van de zuiverste soort: ongemengd, ongefilterd en onverhit. Uiteraard neem ik enkele potjes mee naar huis, o.a. een potje van de allerbeste #honeyporn (niet mijn woorden!). Zelf zin gekregen in een rondleiding bij Beeing Pure? Dat kan, vanaf 4 personen. Een dikke aanrader wat mij betreft!

Perstrip naar Nederlands-Limburg


Domein Steenberg

Na de lunch (with a view and aangepaste wijntjes) wandelen we de wijngaarden van Domein Steenberg in, een ‘hobbyproject’ van hoteluitbater Luc Creusen en zijn familie. Daar leren we o.a. dat wijn verbouwen in Limburg helemaal niet zo nieuw is. Integendeel, het gebeurde ten tijde van de de Romeinen al! De wijn was zo goed dat Napoleon er concurrentie in zag voor de Franse wijnen en hij de wijngaarden liet vernielen. Ondertussen zijn de Limburgse wijngaarden in ere hersteld. De bodem bestaat uit vuursteen (silex) die overdag de warmte opslaat en dit afgeeft aan de druivenplant. Zo kun je dus ook in een koeler klimaat lekkere wijntjes verbouwen!

Perstrip naar Nederlands-Limburg


Domein St. Martinus

Op naar het volgende wijndomein: Domein St. Martinus, genoemd naar de patroonheilige van de wijnbouwers. Ook dit domein begon (in 1988) als een hobbyproject, maar is ondertussen meermaals uitgeroepen tot ‘beste wijngaard van de Lage Landen’ en behaalde al meer dan 100 internationale medailles! Sinds 2014 staat er een gloednieuw gebouw met verschillende kelders, waar wij even tussen de vaten mogen verdwalen. Gevolgd door – alweer – een uitgebreide tasting! Hier kun je in oktober mee druiven komen plukken. Een unieke ervaring die elk jaar meteen volgeboekt is!

Perstrip naar Nederlands-Limburg


Wijnrestaurant Mes Amis

Afsluiten doen we met een diner in stijl. Mes Amis is een familierestaurant: zoon Patriek staat in de keuken, mama Annaline is gastvrouw. Zij is vinologe en selecteert wijnen uit eigen streek (max. 50 km rond het restaurant) die bij de gerechten geserveerd worden. Alle gerechten zijn pareltjes! Mijn favorieten? Een rijstcracker met miso en limoengelei (hapje) en pladijs met een beurre blanc sausje en verschillende bereidingen van courgette (voorgerecht). Ben je een foodie en plan je een tripje naar Maastricht? Boek dan zeker een tafeltje in Mes Amis!

Perstrip naar Nederlands-Limburg

—————

Foto’s Domein Steenberg, Domein St. Martinus en groepsfoto: eighty8things, Rowena Rutten.

Een uitgebreid beeldverslag van mijn tripje vind je op mijn Instagrampagina. Ik maakte de highlight “Maastricht”, waar je mijn stories kunt herbekijken.

Rest mij enkel nog een dikke dankjewel aan de mensen van #vistitmaastricht #visitzuidlimburg en #visit_holland voor deze fantastische perstrip. En aan collega Caroline om mij mee te vragen!

Zin gekregen om naar deze regio te trekken? Neem dan eens een kijkje op visitzuidlimburg.nl of bezoekmaastricht.nl.

Meer hotspots en events op de blog ontdekken? Je vindt ze hier!