Deze “2 x aubergine in de oven” leerde ik van Christine Van Imschoot. Beide recepten komen uit haar kookboek 1 x koken, 3 x eten. Wij zijn hier thuis grote auberginefans en dus moest ik de gevulde aubergine en de eenvoudige moussaka als eerste uitproberen.


Voorbereiding: aubergines poffen

Dit deel kun je gemakkelijk de avond voordien al doen. Voor de gevulde aubergine nam ik 1 aubergine per persoon en voor de ovenschotel 3 aubergines voor de hele schotel.

  • Snijd de aubergines in de lengte in (niet te diep) en stop ze 1 uur in de oven op 180°.
  • Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen.

Als je ’s avonds na het werk je Moussaka snel in de oven wilt zetten, dan kun je eventueel de aardappelen voor je moussaka ook al op voorhand koken (zie onder).


2 x aubergine in de oven: snelle moussaka

Nodig:

(voor een grote ovenschotel, 3 à 4 eters)

  • 3 gepofte aubergines (zie voorbereiding)
  • 500 g gehakt (lam of rund/varken)
  • 1 blik geconcentreerde tomatenpuree (140 g)
  • 1 grote ajuin en 1 teen look
  • 4 grote aardappelen
  • 250 g ricotta
  • 250 g Griekse yoghurt
  • 200 g feta
  • een paar lepels geraspte parmesan
  • kruiden naar wens (ik gebruikte komijn en gerookt paprikapoeder)

Bereiding:

  • Schil de aardappelen en snij ze in schijfjes en kook ze gaar
  • Bak het gehakt aan en voeg de ajuin en look toe
  • Kruid met peper, zout, komijn
  • Voeg het blik tomatenpuree toe
  • Laat nog even sudderen
  • Meng de ricotta met de yoghurt en kruid met wat peper
  • Scheur de aubergine in repen
  • Maak laagjes: gehakt/tomatensaus + aubergine + feta + aardappelen + ricottamengsel
  • Werk af met wat geraspte parmesan (en evt. wat gerookt paprikapoeder)
  • Bak de Moussaka in de oven op 200° totdat hij begint te bubbelen

Deze versie is gemakkelijker dan een traditionele moussaka, omdat je geen bechamelsaus moet maken en omdat je de aubergines niet in plakjes aanbakt in de pan. Maar vergis je niet, dit is echt een van de lekkerste moussaka’s die ik al gegeten heb!

2 x aubergine in de oven


2 x aubergine in de oven: gevulde aubergine

Nodig:

(per persoon)

  • 1 gepofte aubergine (zie voorbereiding)
  • 1 bol mozarella, fijngehakt
  • 2 sneetjes Gandaham
  • zongedroogde/gemarineerde tomaatjes, fijngehakt

Bereiding:

  • Halveer de aubergines en haal er wat vruchtvlees uit (zodat je een ‘bootje’ hebt)
  • Kruid de binnenkant met peper en zout.
  • Hak het vruchtvlees fijn en meng dit met de mozarella en de tomaatjes.
  • Vul de halve aubergines met het mengsel
  • Wikkel er Ganda Ham rond
  • Plaats in de oven op 180° tot de kaas gesmolten is (ongeveer 15 min.)
  • Serveer met een fris slaatje (bv. rucola met kerstomaatjes)

Volgens het originele recept wikkel je 2 sneetjes Italiaanse ham rond de aubergines, maar ik nam Ganda Ham en die plakjes zijn vrij groot, dus ik vond 1 sneetje voldoende. Je kunt de ham ook gewoon weglaten, voor een vegetarische versie.

2 x aubergine in de oven