Deze gerookte heilbot met knolselder stond onlangs op het buffet van mijn verjaardagsbrunch.
Dit gerecht is een variant van een voorgerecht/hapje dat ik leerde kennen tijdens een kookworkshop bij Christine Van Imschoot. Zij gebruikt kiwibes i.p.v. granaatappelpitjes. Ik maakte de aanpassing vooral omdat kiwibes moeilijker verkrijgbaar is. En ik vind de roze kleur ook wel mooi afsteken tegen het gele van de currysaus.
Voor het hapje van Christine bak je volledige plakken knolselder (ipv er blokjes van de snijden) en leg je op elk plakje knolselder wat gerookte heilbot die je vooraf in fijne reepjes snijdt. Een beetje het omgekeerde van wat ik gedaan heb dus.
Ik maakte voor mijn verjaardagsbrunch nog een tweede schotel met gerookte vis, nl. gerookte zalm met dille en citroen (zie foto). Die schotel is geïnspireerd op een hapje van Een lepeltje lekkers dat ik ook al verschillende keren in zijn originele vorm (als hapje dus) serveerde. Altijd een winner, ook op de brunch!
Wat er nog op dat verjaardagsbrunchbuffet stond, lees je hier.
Nodig voor de gerookte heilbot met knolselder:
(voor 1 grote schotel, 10 personen)
- ½ knolselder, in kleine blokjes gesneden
- 1 snede gerookte heilbot per persoon
- 3 el zure room
- 1,5 el mayonaise
- currypoeder
- granaatappelpitjes
Bereiding gerookte heilbot met knolselder:
- Bak de knolselderblokjes krokant in wat goeie boter of olijfolie.
- Laat afkoelen
- Meng de zure room met de mayonaise en wat currypoeder (naar smaak).
- Kruid met peper en zout (opgelet met zout, want de vis smaakt ook zout).
- Maak rolletjes van de gerookte heilbot en schik ze op een bord of schotel.
- Lepel er het mengsel van zure room en mayonaise over.
- Bestrooi met knolselderblokjes en granaatappelpitjes.
Stap 1-4 deed ik de dag ervoor. Ik bewaarde de knolselderblokjes en het sausje elk apart in een potje. Stap 5-7 deed ik vlak voor de brunch.