Deze soep met courgette en komkommer is een echte zomersoep. Ideaal wanneer ik een lading groene groenten mee naar huis krijg na een bezoekje aan mijn hofleveranciers in Baaigem.

Toen Milkana mij vroeg om een recept te bedenken, vond ik dat niet zo gemakkelijk. Want smeerkaas, dat eten wij toch vooral puur op de boterham. Maar dan bedacht ik dat ik mijn soepen vaak afwerk met een scheutje melk en ik probeerde het ook eens met smeerkaas. Het resultaat was lekker en romig!

Tip voor wie net als ik een (paar) mini-me(s) heeft rondlopen: de smeerkaasjes van Milkana laten zich – dankzij hun kartonnen verpakking – gemakkelijk uit het vuistje eten.  Geen gepruts met een aluminium velletje en een rood draadje dat blijft steken (herkenbaar?). Als kind hadden we daar een oplossing voor (geleerd bij meme en pepe): we knipten het tipje van de driehoek en zogen het kaasje eruit. Ah sweet memories!


Nodig voor de soep met courgette en komkommer:

  • 2 courgettes
  • 1 komkommer
  • 1 teentje look, geperst
  • 1 grote ui, gehakt
  • 2 bouillonblokjes (kip of groenten)
  • 2 laurierblaadjes en een takje tijm
  • dille (vers of gedroogd)
  • een half kuipje smeerkaas of roomkaas (type Philadelphia)

Bereiding:

  • Stoof de ui glazig in wat olijfolie of goede boter.
  • Voeg de geperste look toe.
  • Snij de courgette en komkommer in blokjes en voeg toe.
  • Roer om en zet de groeten net onder water.
  • Voeg de bouillonblokjes en de kruiden toe.
  • Laat een 20-tal minuutjes koken en haal van het vuur.
  • Verwijder de kruiden en mix de soep.
  • Voeg de smeerkaas of roomkaas toe en mix nog eens.
  • Kruid naar smaak met peper, zout en verse of gedroogde dille.

Tips:

  • Aangezien courgette en komkommer veel vocht bevatten, voeg je best niet te veel water toe, anders wordt de soep te dun. Net onder zetten is de boodschap.
  • Ik gebruik een waterkoker om het geheel sneller aan de kook te krijgen.
  • Voor een fancy afwerking: dien de soep op met wat extra smeerkaas (een driehoekje in stukjes gesneden) en strooi er wat gedroogde dille over. Versier de soep verder met wat verse groene kruiden.
  • Dit soepje kun je gerust ook koud opdienen. Lekker fris tijdens Belgische hittegolven of op vakantie in de Provence!
  • Nog meer inspiratie nodig? Check de website I love cheese!

 

soep met courgette en komkommer

IMG_7088