Zoals wellicht veel foodlovers, zit ik sinds enkele weken trouw voor de buis tijdens Over Eten. (Het feit dat ik eerst Komen eten typte, bewijst dat de naam van het programma alvast een goeie zet was). Over eten dus. Het programma is een vermakelijk uurtje televisie met leuke weetjes over eten. Mensen die bewust met voeding bezig zijn, leren niet bijster veel bij, maar het programma heeft wel een zekere entertainment factor.

De stijl moet duidelijk “een breed publiek” aanspreken. Soms heb ik het gevoel dat ik naar Ketnet aan het kijken ben, zoals in de reportage over suiker deze week. De Belg eet veel suiker, 20 klontjes per dag ongeveer. Interessant. Maar is nodig om dan naar een crèche te trekken en daar baby’s een tuutje met citroensap in de mond te stoppen? Wat mij betreft niet. Ik geloof zo ook wel dat mensen een natuurlijke drang naar suiker hebben. Ook het gespeelde geflirt tussen de twee presentatoren is wat flauw. En dat ik Kobe Ilsen nu niet meer in interviews hoor verkondigen dat hij van zijn womanizer imago af wil :-).

Maar ik wil Over eten hier zeker niet afbreken. Net door die entertainende stijl bereikt het ook mensen die niet bewust met voeding bezig zijn. En zelfs doorwinterde foodies kunnen in elke aflevering wel iets bijleren. Zo was ik redelijk gedegouteerd van het feit dat vanillesmaak uit aardolie gewonnen wordt. Eikes! En dat veggieburgers vettig waren wist ik ergens wel, maar dat het zo erg was, daar schrok ik toch van. Het programma mikt duidelijk op aha-erlebnissen.

Siska Schoeters

Mijn lievelingsrubriek (hier komt de Story-lezer in mij naar boven) is die waarin een Bekende Vlaming en vooral dan zijn/haar eetpatroon een hele dag gevolgd wordt. Binnenkijken in andermans leven, huis en kookpotten, wie vindt dat nu niet plezant?

Deze week was Studio Brussel presentatrice Siska Schoeters aan de beurt. Of je nu van haar presenteerstijl houdt of niet, je kunt niet ontkennen dat Siska een rechtdoorzeese vrouw is met veel gevoel voor humor. Zo eentje van de categorie waarin ook Karen Damen thuishoort. Haar nuchtere kijk op kinderen (aka little fuckers) werd haar wel door mij, maar niet door iedereen in dank afgenomen.

Good food + good people = good times

Na Over Eten kon Siska op heel wat meer bijval rekenen. Ze zei dan ook zeer herkenbare dingen, zoals “Ik wil echt graag slank zijn, maar ik wil ook graag chipkes eten”. “Story of my life”, schreven heel wat vrouwen op de sociale media. Check! Siska kan het niet vatten dat er mensen bestaan die niet graag eten en die liever een pilletje zouden nemen waarin alle noodzakelijke voedingsstoffen zitten. Ook hierin moet ik haar bijtreden.

Eten, dat is toch het mooiste wat er bestaat? Eten dat is ontdekken, proeven, combineren. Dat is ontspannen, genieten, gezelligheid. Om het met de naam van mijn vorige blog te zeggen: Good food + good people = good times. Mijn meme had er haar eigen uitdrukking voor: “feesten houdt den boel toope”.

Ik wil graag slank zijn

Over naar het “Ik wil graag slank zijn”- deel van Siska’s uitspraak. Want oh ja, dat willen we natuurlijk ook allemaal. Wie mijn vorige blogpost las, weet dat ik dat vooral probeer te bereiken door zoveel mogelijk volgens de PN methode te eten (verse ingrediënten, letten op combinaties). Ik ga ook minstens één keer per week naar de fitness, alwaar de spinning fiets stilaan mijn beste vriend begint te worden.

Ook onontbeerlijk voor een gezonde levensstijl: planning! Terwijl ik vroeger, before kids, elke avond naar de supermarkt trok en mij liet inspireren door het aanbod en de goesting van het moment (ohhh those were the days), maak ik nu elke vrijdag een weekplanning op. Een vriend zag die onlangs op de koelkast hangen en grapte: “Het is hier precies zoals in een bejaardentehuis, het weekmenu hangt uit.” Tja. De dag dat ik ook bejaardentehuiskost begin te maken, dan ben ik klaar voor… euh… het bejaardentehuis.

Over eten: ons weekmenu

Omdat ik de Story-lezer in jullie naar boven voel komen: Wat schaft de pot bij ons deze week? Welk menu hangt er op de koelkast?

  • Zaterdag:       Spaghetti courgetti
  • Zondag:          Gebakken halloumi met gegrilde aubergines en paprika (Ottolenghi)
  • Maandag:      Stoofvlees met een sla en tomaatjes (handig, kan ik al op zondag maken)
  • Dinsdag:        Gegrilde asperges met kip en een fancy slaatje met radijs (Ottolenghi)
  • Woensdag:    Vegetarische wok met noedels
  • Donderdag:   Pasta alla Puttanesca

 

Vegetarische wok met noedels

Spaghetti courgetti